Stoltenberg: NATO lähenemine Venemaale on olnud efektiivne

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
T-72 tank suurõppusel Zapad.
T-72 tank suurõppusel Zapad. Foto: Jevgeni Bijatov/Sputnik/Scanpix

Tugeval heidutus- ja kaitsehoiakul ning dialoogil põhinev NATO lähenemine suhetes Venemaaga on olnud efektiivne, ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg täna Brüsselis.

«Meie lähenemine Venemaale on olnud tõhus, me oleme tugevdanud kollektiivkaitset, jäädes samal ajal avatuks dialoogile. Oleme hoidnud jõus majandussanktsioone, suurendanud kaitsekulutusi ja oleme hakanud taas kasutama sõjalisi kommunikatsiooniliine,» lausus Stoltenberg NATO peakorteris pressikonverentsil.

NATO välisministrid arutasid eile õhtul globaalseid julgeolekuväljakutseid, keskendudes Venemaale ja Põhja-Koreale.

Välisministrite hinnangul peaks NATO jätkama vaatega 2018. aasta juulis peetavale tippkohtumisele kaitse- ja heidutushoiaku tugevdamist, pidama Venemaaga heas usus dialoogi ning toetama alliansi partnereid Ida-Euroopas, sõnas peasekretär.

«On tähtis meeles pidada, et NATO-Vene nõukogus ei peetud dialoogi rohkem kui kaks aastat. Alates 2016. aasta aprillist on nõukogu kohtunud kuus korda ja arutanud keerulisi teemasid,» lausus Stoltenberg.

«Usun, et kui pinged suurenevad ja NATO-Vene suhetes on väljakutseid, on veelgi tähtsam, et me kohtume ja nõuame Venemaalt aru agressiivsete tegude kohta Ukrainas,» sõnas ta.

Stoltenbergi sõnul on NATO-Vene nõukogus tehtud edusamme Läänemere õhuturvalisuse alal. «Initsiatiiv, mida Soome õhuturvalisuse suurendamiseks edasi viib, sai alguse NATO-Vene nõukogus.» 

Norra ekspeaminister rõhutas ka NATO-Vene nõukogu kasutamise tähtsust teineteise briifimiseks sõjaväeõppuste kohta. «Pärast pikka perioodi, kui me ei kasutanud omavahelisi sõjalisi sideliine, on neid nüüd kasutanud nii sõjalise komitee esimees kui ka NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja kõnelusteks Vene kindralstaabi ülema Gerassimoviga,» ütles ta.

Stoltenbergi sõnul kavatseb NATO tõstatada nõukogus edaspidi ka uusi teemasid, nagu Venemaa hübriidsõda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles