USA välisminister väidetavast tagasiastumisest: otsige uued allikad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rex Tillerson.
Rex Tillerson. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

USA välisminister Rex Tillerson lükkas täna ümber spekulatsioonid tagasiastumise kohta, soovitades ajakirjanikel otsida uusi allikaid.

«See on narratiiv, mis tuleb iga kuue nädala tagant üles. Ma soovitan teil otsida uued allikad,» ütles Tillerson Brüsselis NATO peakorteris alliansi välisministrite kohtumise kõrval pressikonverentsil vastuseks USA ajakirjaniku küsimusele.

USA president Donald Trump ütles läinud nädala reedel, et meedias levitatud kuulujutud Tillersoni ametikohalt lahkumisest on järjekordsed valeuudised.

«Kõik need meedia spekulatsioonid Tillersoni lahkumise üle on valeuudised. Kuskile ta ei lähe ja kuigi me pole mõnedes küsimustes ühel meelel, siis me teeme väga head koostööd ja Ameerikat austatakse taas,» kirjutas president sotsiaalvõrgustikus Twitter.

Tillerson ise tõrjus juba varem päeval väiteid, nagu tahaks president Trump tema tagasiastumist, nimetades taolisi kuulujutte naeruväärseteks.

Päevaleht New York Times kirjutas läinud neljapäeval, et Valge Maja koostas plaani, millega üritatakse Tillerson ametist lahkuma sundida ja vahetada ta välja Luure Keskagentuuri (CIA) juhi Mike Pompeo vastu. Väljaande väitel saab CIA uueks juhiks senaator Tom Cotton, kes on olnud Trumpi tähtis liitlane riikliku julgeoleku teemadel.

Tillerson on ka varem eitanud väiteid, et ta plaanib tagasi astuda. Hulk Ameerika analüütikuid on siiski veendunud, et on vaid aja küsimus, mil endine naftakuningas ja ExxonMobili kauaaegne juht välisministri ametist loobub.

Oktoobris mainekas väljaandes Forbes avaldatud intervjuus avas Trump enda ja Tillersoni suhtluse tagamaid ja tunnistas, et neil on olnud erimeelsusi. Samas märkis president, et tal pole teistsuguse mõtteviisi vastu midagi, aga nentis, et lõppude lõpuks on ikkagi tema sõna see, mis loeb.

Kui Forbes uuris presidendi käest Tillersoni vihapurske kohta, mille käigus olevat Tillerson nimetanud Trumpi idioodiks, vastas Trump, et Tillersoni enda sõnul pole ta sellist asja öelnud. Seda vaatamata asjaolule, et Trump kutsus pärast seda Tillersoni avalikult üles võrdlema IQ-testi tulemusi.

«Ma arvan, et tegu on libauudisega, aga kui ta seda ütles, siis tuleb meil ilmselt IQ-teste võrrelda. Ma võin teile öelda, kes võidab,» ütles Trump toona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles