Colombia luure nuhkis opositsiooni järel

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombia opositsioon marssis alles eile president Uribe valitsuse vastu pealinna Bogotá tänavatel.
Colombia opositsioon marssis alles eile president Uribe valitsuse vastu pealinna Bogotá tänavatel. Foto: Reuters / Scanpix

Colombias astus ametist tagasi luureteenistuste naisjuht, kes tunnistas, et tema agendid olid spioneerinud ka president Álvaro Uribe vastu meelestatud vasakpoolsete poliitikute tegevust.

 

María del Pilar Hurtado ütles, et ta lahkub, sest soovib hoida alles riikliku julgeolekuameti (DAS) au ja väärikust, vahendas BBC News.  Kahe päeva eest süüdistas opositsiooni senaator Gustavo Petro seda asutust enda ja oma parteikaaslaste liikumiste jälgimises.

Petro on tuntud poliitikuna, kes uurib väidetavaid seoseid parempoolsete grupeeringute ja president Uribe liitlaste vahel. Meediasse on lekkinud luureteenistuse memod sellest, kuidas agendid jälgisid tema kontakte isikutega, kes olevat pakkunud tunnistusi valitsuse vastu.

Colombias uuritakse samal ajal ka endise julgeolekujuhi Jorge Noguera väidetavaid seoseid paremäärmuslike paramilitaarsete jõududega. Noguera eemaldati ametist juba kolme aasta eest.

Hurtado oli sunnitud tunnistama, et opositsiooni oli tõesti jälitatud, ent enda sõnul ei andud ta ise ega ka riigipea selleks korraldust. «Ma pole saanud ega andnud juhtnööre seoses intsidentidega, mis on tulnud avalikuks,» rõhutas ta.

«Riik saab ja peaks endiselt lootma julgeolekuametile, sest poleks aus määrida sadade agentide tööd mõne üksiku tegudega,» lisas ametist tagasi astuv julgeolekujuht, kelle järglaseks määrati senine asetäitja.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles