Hiina ajaleht õpetas lugejaid tuumarünnaku korral käituma (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliinis toimunud meeleavaldusel osalejad Kim Jong-uni ja Donald Trumpi maskidega. Protesteeriti tuumasõja vastu.
Berliinis toimunud meeleavaldusel osalejad Kim Jong-uni ja Donald Trumpi maskidega. Protesteeriti tuumasõja vastu. Foto: Juergen Blume/imago/epd/Scanpix

Hiina riigimeedia on andnud oma kodanikele nõu selle kohta, kuidas elada üle tuumarünnak. 

Riigi kontrolli all olev ajaleht, mis tegutseb Põhja-Korea piiri lähedal asuvas Jilini linnas, andis oma lugejatele tervel küljel nõu, mis võib tulevikus marjaks ära kuluda. Nimelt avaldati soovitused, kuidas üle elada tuumarünnak.

Artiklis polnud nimetatud Põhja-Koread ega ühtki teist sõjalist jõudu, aga ridade vahelt võib välja lugeda, et hoiatus oli seotud Hiina sõjakate naabritega. Hiina on olnud viimasel ajal kriitiline Põhja-Korea tuuma- ja raketiprogrammide suhtes. Samuti on Lõuna-Koread ja Ühendriike pingete tõstmise eest noomitud.

Sellel nädalal toimuvate õppuste käigus lendavad USA pommitajad üle Korea poolsaare. Tegu on suurõppustega, kus harjutatakse koostööd Lõuna-Korea õhujõududega. Taolised ettevõtmised ärritavad Põhja-Koread ning panevad autoritaarset riiki uskuma, et valmistutakse nende ründamiseks.

Tuumapilv Nagasaki kohal.
Tuumapilv Nagasaki kohal. Foto: AP/SCANPIX

Artiklis õpetab Jilini päevaleht, kuidas tuumarünnakud erinevad tavalistest rünnakutest ja mida saaks teha, et end kaitsta.

Kirjutatakse, et tuumarelvadel on viis erinevat kahjulikku mõju: valguskiirgus, lööklaine, varane radioaktiivne kiirgus, elektromagnetimpulss ja radioaktiivne reostus. Neist esimesed neli võivad koheselt tappa.

Inimestel, kes leiavad end tuumaplahvatuse toimumispaigale lähedal, soovitatakse kraavi pikali visata, katta keha heleda riidega või sukelduda mõnda veekogusse, et vältida kohest surma.

Lehes olid juurde lisatud ka illustratsioonid, kuidas saastumisest vabaneda. Soovitatakse pesta ära jalanõud ning kasutada vatitikke kõrvade puhastamiseks. Lisaks oli juures pilt oksendavast lapsest, et demonstreerida, kuidas kõige kiiremini kiirguse kahjulikest mõjudest vabaneda.

Mõjuvõimas väljaanne Global Times nimetas artiklit avalikuks teadaandeks, mis on seotud Korea poolsaarel valitseva olukorraga.

«Kui sõda peaks algama, siis ei saa välistada võimalust, et Korea poolsaarel võib õhku paiskuda tuumasaaste. Vastumeetmeid tuleb kaaluda ja neist tuleb tavainimest teavitada. Samas pole põhjust tunda ohtu,» kirjutas Global Times.

Põhja-Korea testis eelmisel nädalal oma siiani kõige arenenumat ballistilist raketti, mis suudaks väidetavalt tabada ükskõik millist USA linna.

Hiina on omakorda kutsunud üles Põhja-Koread ja Ühendriike sõnasõda lõpetama ning keeldunud sõjalisest sekkumisest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles