Trump süütas Palestiina püssirohutünni

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlased põletamas IIsraeli peaministri Benjamin Netanyahu ja USA riigipea Donald Trumpi pilte.
Palestiinlased põletamas IIsraeli peaministri Benjamin Netanyahu ja USA riigipea Donald Trumpi pilte. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS/Scanpix

Donald Trumpi otsus tunnistada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana on tekitanud nii Euroopas kui Lähis-Idas ulatusliku kriitikatormi, kahandanud miljonite palestiinlaste lootusi edukale rahuprotsessile ning ähvardanud süüdata Lähis-Idas uue plahvatusliku kolde.

Aastakümneid on USA riigipead hoidnud näpud Jeruusalemma küsimusest eemal, kutsudes üles rahumeeelsele lahendusele Iisraeli ja Palestiina vahel, mis nõuab endale ÜRO resolutsiooniga õigust linna idaosale. Trumpi sõnul ei ole see aga rahuprotsessile kuidagi kaasa aidanud ja nüüd on aeg võtta ette teistsuguseid samme.

«Me ei saa jõuda lahendusteni, tehes samu vanu vigasid,» sõnas Trump eileõhtuses pöördumises. «Ma olen otsustanud, et on aeg tunnustada Jeruusalemma ametlikult Iisraeli pealinnana.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles