Soomes hakatakse täiustama olemasolevaid tuumareaktoreid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs Pennsylvania osariigis Harrisburgis asuva tuumajaama jahutustorn. 1979. aastal juhtunud õnnetus peletas 80 km  raadiusest minema rohkem kui 180 000 inimest.
USAs Pennsylvania osariigis Harrisburgis asuva tuumajaama jahutustorn. 1979. aastal juhtunud õnnetus peletas 80 km raadiusest minema rohkem kui 180 000 inimest. Foto: SCANPIX

Soome tuumajaamadesse kavandatakse mitmeid muudatusi, nende seas ka jahutussüsteemide ümberehitust.

Töö- ja majandusministeerium palus kiirguskaitsekeskuselt (STUK) selgitust Soome tuumajaamade valmisolekust looduse põhjustatud erakorralisteks tingimusteks, kirjutab tänane Turun Sanomat. Selle taga on Jaapani Fukushima tuumajaama pärast maavärinat tabanud suur õnnetus.

Ministeeriumis aatomienergia turvalisuse eest vastutava juhtivinseneri Jorma Aurela sõnul võivad täiendused olla laiaulatuslikud, kuid mitte väga kallid.

Esmaspäeval avaldatavas selgituses on kirjas Fortumi, Fennovoima ja Teollisuuden Voima plaanid.

Fortumi ettepanek näeb uue turvaabinõuna ette õhkjahutuse loomist vesijahutusele lisaks ja seda selle juhuks, kui peaks katkema ühendus merega. Õhkjahutuse korral suunatakse jahutatavast paigast soojust otse ümbritsevasse õhku.

Fortum kavatseb valmistuda olukorraks, kus Loviisa tuumajaama mõlemat reaktorit tabavad pikaajalised probleemid.

Teollisuuden Voima (TVO) keeldus kommenteerimast STUKile antud vastust. Fennovoima oli andnud oma selgitused edasi aga juba enne viimast küsitlust.

Soome tuumajaamade turvalisust parandati ka pärast Harrisburgis (1979) ja Tšernobõlis (1986) juhtunud õnnetusi.

Aurela sõnul saavad nüüd plaanitavad parandused olema väiksemad, kuid uuringuteks mõeldud kaks kuud ei ole paranduste ettevalmistamiseks piisav.

Soomes on praegu neli töötavat tuumareaktorit. Neist kaks on Loviisas (kuuluvad Fortumile) ja kaks Olkiluotos (kuuluvad TVO-le). Lisaks on pooleli Olkiluoto-3 ehitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles