ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb Jeruusalemma küsimust arutama (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Julgeolekunõukogu istung.
ÜRO Julgeolekunõukogu istung. Foto: AP/Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb reedel erakorralisele istungile arutama USA presidendi Donald Trumpi otsust tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana ja kolida suursaatkond Tel Avivist Jeruusalemma, teatas kolmapäeval nõukogu juhatus.

Istung, mille kokkukutsumist taotles kaheksa riiki, algab kell 10 hommikul, kuid päevakorras on ka teisi küsimusi, nii et Jeruusalemma teema ei pruugi kohe arutusele tulla, teatas nõukogu roteeruv eesistujariik Jaapan.

Istungit taotlesid Boliivia, Suurbritannia, Egiptus, Prantsusmaa, Itaalia, Senegal, Rootsi ja Uruguay. Ühtlasi palusid nad kohtumist avama ÜRO peasekretäri António Guterresi.

Guterres ütles pärast Trumpi avaldust, et Jeruusalemma lõpliku staatuse küsimuse saab lahendada üksnes Iisraeli ja palestiinlaste otsekõnelustel.

Ta lisas, et on järjekindlalt sõna võtnud ühepoolsete meetmete vastu.

"Kahe-riigi lahendusele ei ole alternatiivi," ütles Guterres.

Boliivia suursaadik Sacha Sergio Llorenty Soliz nimetas Trumpi sammu hoolimatuks ja ohtlikuks sammuks, mis läheb vastuollu rahvusvahelise õiguse ja julgeolekunõukogu resolutsioonidega.

"See ei ohusta mitte üksnes rahuprotsessi, vaid ka rahvusvahelist rahu ja julgeolekut," lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles