Brüssel kardab Briti valitsuse kukkumist järgmisel nädalal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May (vasakul) ja Jean-Claude Juncker.
Theresa May (vasakul) ja Jean-Claude Juncker. Foto: Virginia Mayo/AP/Scanpix

Peaminister Theresa May juhitav Briti valitsus võib järgmisel nädalal kukkuda, kui Brexiti kõnelustel edu ei saavutata, hoiatas Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker Briti päevalehe Telegraph andmetel.

Väljaanne kirjutas, et Juncker on valmis toetama tähtaja pikendamist Iiri piiri küsimuses kokkuleppele jõudmiseks kuni järgmise nädala neljapäeval toimuva Euroopa Liidu valitsusjuhtide ja riigipeade kohtumise eelõhtuni, et Mayl oleks suurem võimalus läbirääkimistel edu saavutada.

Ülemkogu eel ongi kõige keerulisemaks küsimuseks kujunenud Iiri piiri küsimus, kus Ühendkuningriigilt oodatakse kinnitust 1998. aasta Suure reede rahulepingu ja selle raamistiku edasise kehtimise kohta ka siis, kui Ühendkuningriik on EList lahkunud. Probleem seisneb selles, et leping sõlmiti olukorras, kus nii Ühendkuningriik kui ka Iirimaa kuulusid ELi ja kummagi lahkumist polnud tol hetkel näha.

Ülemkogul otsustatakse, kas Brexiti esimese faasi läbirääkimistel, mis puudutab lisaks Iiri piiri küsimusele ELi ja Briti kodanike edasisi õigusi ja kokkulepet raha osas, on saavutatud piisavalt edu, et liikuda kõneluste teise faasi, mis puudutab tulevikusuhet ning üleminekuperioodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles