Moslemid lubavad Trumpi otsuse peale homsest ülestõusu (20)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi otsus viia Iisraeli saatkond Tel Avivist üle Jeruusalemma põhjustas suurt vastukaja üle kogu maailma.

Foto: AFP

Kui Iisrael tervitas Trumpi otsust, tekitas see nii Euroopas, Palestiinas, mujal Lähis-Idas ja islamimaades ulatusliku kriitikatormi.

«Me ei saa jõuda lahendusteni, tehes samu vanu vigu,» sõnas Trump eileõhtuses pöördumises. «Ma olen otsustanud, et on aeg tunnustada Jeruusalemma ametlikult Iisraeli pealinnana,» lisas riigipea, kes andis korralduse viia USA saatkond Tel Avivist Jeruusalemma.

Palestiina president Mahmoud Abbas.
Palestiina president Mahmoud Abbas. Foto: Reuters/Scanpix

-Palestiina president Mahmud Abbas:

«Need kahetsusväärsed ja lubamatud meetmed õõnestavad sihilikult kõiki rahupüüdlusi. USA loobub mängimast rolli, mida see on viimasel kümnendil rahuprotsessi vahendajana täitnud,» ütles Abbas.

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS/Scanpix

-Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu:

«Vapper ja õiglane otsus,» ütles Netanyhau. «President Trump sidus end igaveseks meie pealinna ajalooga,» lisas Netanyahu. «Tema nime eksponeeritakse nüüd uhkusega teiste nimede kõrval linna kuulsusrikkas ajaloos.»

Ismail Haniya.
Ismail Haniya. Foto: Mohammed Asad/apaimages/SIPA/Mohammed Asad/apaimages/SIPA

-Palestiina islamistlik liikumine Hamas: 

«See otsus avab põrguväravad USA huvidele piirkonnas,» ütles Gaza sektorit kontrolliva Hamasi kõrge ametnik Ismail Radwan, kes kutsus araabia ja islamiriike katkestama majanduslikud ning poliitilised sidemed USA suursaatkondadega ja saatma välja saadikud.

«Me ei saa sellele sionistlikule poliitikale, mida toetab USA, vastu muul moel kui uue intifada (kaks eelmist intifada’t ehk palestiinlaste ülestõusu toimusid 1987. ja 2000. aastal – toim) süütamisega,» lisas Hamasi juht Ismail Haniya, kes nimetas USA otsust agressiooniks palestiina rahva vastu ja sõjaks palestiina pühapaikadele.

Haniya sõnul algab ülestõus homme. «Me tahame, et ülestõus kestaks ja jätkuks, nii et Trump ja okupandid seda otsust kahetseksid,» lisas Haniya.

Recep Tayyip Erdoğan.
Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Umit Bektas/Reuters/Scanpix

-Türgi president Recep Tayyip Erdoğan:

«Sellise sammu astumine muudab maailma, eriti antud regiooni, plahvatusohtlikuks. Kuule, Trump, mida sa õige kavatsed? Missugune lähenemine see on? Poliitliidrid ei aja asju keerulisemaks, nad püüavad rahu sobitada,» kritiseeris Erdoğan.

-Saudi Araabia kuningakoda:

«Kuningriik väljendab suurt kahetsust USA presidendi otsuse üle tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana. Kuningriik on juba hoiatanud sellise õigustamatu ja vastutustundetu sammu tagajärgede eest,» teatati avalduses.

ÜRO peasekretär António Guterres.
ÜRO peasekretär António Guterres. Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/Scanpix

-ÜRO peasekretär António Guterres:

«Kahe-riigi lahendusele ei ole alternatiivi,» ütles Guterres, kelle sõnul saab Jeruusalemma lõpliku staatuse küsimuse lahendada üksnes Iisraeli ja palestiinlaste otsekõnelustel.

- Venemaa välisministeerium

«Moskvas võeti Washingtoni otsus vastu tõsise murega. Ärevust tekitab, et USA uus seisukoht Jeruusalemma osas tõotab raskendada Palestiina-Iisraeli vahekorda ja piirkonna olukorda tervikuna,» teatas Vene välisministeerium.

«Sellega seoses kutsume kõiki asjaga seotud pooli end talitsema ja vältima tegusid, mis võivad tuua kaasa ohtlikud ja ennustamatud tagajärjed. Erilist tähelepanu tuleb osutada Jeruusalemma pühadele paikadele juurdepääsu tagamisele.»

-Saksamaa valitsus:

Saksamaa valitsus ei toeta Trumpi seisukohta, kuna Jeruusalemma staatuse üle saab otsustada vaid läbirääkimistel kahe-riigi lahenduse raames, teatas Twitteris Saksa valitsuse kõneisik Steffen Seibert.

Theresa May.
Theresa May. Foto: Stefan Rousseau/PA Wire/PA Images/Scanpix

-Briti peaminister Theresa May:

«Me ei nõustu USA otsusega viia suursaatkond Jeruusalemma ja tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana. Me usume, et see ei aita kaasa rahuväljavaadetele piirkonnas,» teatas May.

-Jordaania valitsus:

«Ameerika presidendi otsus tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana ja viia USA suursaatkond üle sellesse linna, kujutab endast rahvusvahelise õiguse ja ÜRO harta rikkumist,» ütles Jordaania valitsuse pressiesindaja Mohammed Momani.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

-Prantsuse president Emmanuel Macron:

Macron nimetas Trumpi otsust kahetsusväärseks ja ärgitas rakendama meetmeid vägivalla vältimiseks iga hinna eest.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini. Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/Scanpix

- ELi välisteenistus

«President Trumpi avaldusel Jeruusalemma kohta on potentsiaalselt väga murettekitav mõju. See on väga habras kontekst ja antud avaldus võib viia meid tagasi süngemasse aega kui see, milles me juba elame,» ütles Euroopa välisteenistuse juht Federica Mogherini.

Mogherini, kes kohtub homme Brüsselis Jordaania välisministri Ayman Safadi ja esmaspäeval Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga, kutsus pea selge hoidma. Ta rõhutas, et praegusel keerulisel ajal tuleb kuulda võtta neid, kes kutsuvad jätkama rahuprotsessi. «Praegu on kõige tähtsam, et kõik asjaosalised hoiduksid sündmuspaigal pingete eskaleerimisest,» sõnas ta.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles