Iraagi omakaitseväed ähvardavad USA sõdureid rünnata (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JOE RAEDLE/AFP/Scanpix

Iraani toel võitlev Iraagi omakaitsevägi ähvardas täna rünnata riigis viibivaid USA sõdureid, et maksta kätte president Donald Trumpi otsuse eest tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana.

«Trumpi otsus Al-Qudsi (Jeruusalemma) kohta annab õiguse rünnata Ameerika vägesid Iraagis,» ütles omakaitserühmituse Al-Nojaba juht Akram al-Kaabi avalduses.

Aastal 2013 loodud Al-Nojabas on 1500 võitlejat ja seda toetab Iraani revolutsiooniline kaardivägi. Rühmitus on võidelnud Hashed al-Shaabi (Rahvamobilisatsiooni) osana koos valitsusvägedega äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) vastu.

Trumpi otsus pööras pea peale USA kümnenditepikkuse ettevaatliku poliitika Iisraeli-Palestiina vastasseisus ja pälvis hukkamõistu kõikjal maailmas. Seda tervitas vaid Iisrael.

Teheran on tauninud otsust kui provokatiivset ja ebamõistlikku ning hoiatanud, et see ärritab moslemeid ja vallandab uue palestiinlaste ülestõusu ehk intifada.

Islamistliku äärmusliikumise Hamas juht Ismail Haniya kutsuski neljapäeval palestiinlasi uuele intifada’le sionistliku poliitika vastu, mida Washington toetab.

USA-l on Iraagis tuhandeid sõdureid, kes aitavad valitsusvägedel ISISega võidelda.

Pentagoni ametlikel andmetel on Iraagis 5262 sõjaväelast, kuid USA sõjaväe muude andmete põhjal ulatub nende arv peaaegu 9000ni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles