Rootsis sai süüdistuse väidetav krediitkaardipetis

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.citibank.com

Eile esitati süüdistus rootslasele, kes osales väidetavalt interneti teel üle 1,5 miljoni Eesti krooni väljapetmises ja seda sel moel, et tegi pangandushiiu Citibanki kodulehest valekoopia, kuhu meelitas inimesi oma andmeid sisestama.

USA Salateenistuse (US Secret Service) abil paljastatud mees osales väidetavalt küberkurjategijate võrgustikus ShadowCrew, tehes kodulehe, mis pettis välja inimeste krediitkaardiandmeid, vahendab The Local Östgäta Correspondentenit.

Netialiase Kafka all tuntud 27-aastane Kesk-Rootsis asuva Mjölby elanik on olnud uurimise all neli aastat.

Meest kahtlustatakse selles, et ta osales keerulises rahvusvahelises kuritegelikus võrgustikus, mille kaudu varastas miljoneid krediitkaardinumbreid.

Linköpingi ringkonnakohus süüdistab meest pettuses ja selle ettevalmistamises.

Süüdistus esitati neli aastat pärast seda, kui Rootsi politsei tegi 27-aastase mehe korterisse esimese haarangu.

«See on ainult jäämäe tipp. Sellega võivad olla seotud palju suuremad rahasummad,» ütles Linköpingi prokurör Jonas Strömberg ajalehele.

USA võimud hakkasid võrgustikku uurima 2003. aastal ning esitasid tänavu augustis süüdistused 11 isikule.

Operatsiooni käigus toetusid USA agendid ShadowCrew võrgustikus olnud koputajale, kelle väitel oli varjunime Kafka kasutav rootslane üks võrgustiku tuntumaid liikmeid.

2004. aasta oktoobris õnnestuski ameeriklastel seostada Kafka arvuti ühe aadressiga Mjölbys, misjärel sekkusid Rootsi võimud.

Kahtlustatakse, et rootslane tegi Citibanki oma meenutava kodulehe, kuhu grupeering ahvatles kliente oma kontonumbreid ja pin-koode sisestama.

Võrgustik tegi sealt saadud info abil võltspangakaarte, mille abil said ShadowCrew liikmed kodulehe abil saadud kontodelt eemaldada üle 127 000 USA dollari ehk praeguses vääringus üle 1,5 miljoni Eesti krooni.

Süüdistuse kohaselt sai Rootsi noormees projektis osalemise eest ligi 700 000 Eesti krooni suuruse summa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles