Saksa sotsid alustavad eelkõnelusi valitsusse minekuks Merkeliga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Schulz ja Angela Merkel.
Martin Schulz ja Angela Merkel. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix

Saksamaa vasaktsentristlik Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD) nõustus neljapäeval alustama eelkõnelusi kantsler Angela Merkeli juhitud blokiga, mis võivad viia koalitsiooni moodustamiseni järgmise aasta algul.

SPD teatas, et «tähtajatud» kõnelused algavad järgmisel nädalal ning võivad päädida valitsuskoalitsiooni moodustamisega, Merkeli vähemusvalitsuse osalise toetamise või kõneluste läbikukkumisel uute valimistega.

SPD juht Martin Schulz sai erakonna kongressi delegaatidelt loa alustada kõnelusi, et selgitada välja, «kas ja millisel moel» saab erakond toetada uut valitsust.

Schulz lubas, et mis tahes koalitsioonilepe läheb hääletamiseks SPD liikmete ette.

Lisaks lubasid erakonna liidrid pidada uue parteikongressi, et küsida selle delegaatidelt luba alustada koalitsioonikõnelusi, juhul kui eelkõnelused osutuvad edukaks.

Delegaadid hääletasid maha SPD noortetiiva ettepaneku välistada "suurkoalitsioon" Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) ja selle sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalse Liiduga (CSU).

SPD oli kahe erakonnaga koalitsioonis 2013.-2017. aastani ning SPD toetus langes selle lõppedes rekordmadalale. Erakond omistas languse CDU ja CSU-ga koalitsiooni minemisele ning SPD liikmed suhtuvad samasse koalitsiooni uuesti minemisse umbusuga.

Schulz ütles septembris pärast valimiskaotust, et SPD ei lähe enam Merkeliga uuesti koalitsiooni, kuid CDU, CSU, Roheliste ja Vabade Demokraatide (FDP) kõnelused katkesid ning koalitsioon SPD-ga on ainus, mis CDU-le ja CSU-le veel kasutada on.

Schulz ütles neljapäeval kongressile, et eelkõnelustel «ei võeta ühtegi valikut laualt maha» ning need ei vii automaatselt koalitsioonikõnelusteni.

«Me ei pea valitsema iga hinna eest, kuid me ei tohiks ka iga hinna eest keelduda valitsemisest,» lausus Schulz. «Oluline on see, mida me suudame ellu viia.»

Kui koalitsioonis ei suudeta kokku leppida, siis on Merkelil valida kas vähemusvalitsuse moodustamine või esitada taotlus uuteks parlamendivalimisteks. Merkel on öelnud, et suhtub vähemusvalitsuse juhtimisse «väga skeptiliselt». Teise maailmasõja järel pole seda Saksamaal proovitud.

Samas andis Schulz neljapäeval kongressil mõista, et SPD jaoks on võimalik toetada ka Merkeli vähemusvalitsust.

«Luban teile - me uurime igat teed,» ütles Schulz delegaatidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles