Poola valitsusremont tõstis peaministriks üllataja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beata Szydlo ja Mateusz Morawiecki kätlemas.
Beata Szydlo ja Mateusz Morawiecki kätlemas. Foto: ALIK KEPLICZ/AP

Poola valitsuspartei esitas eile hilisõhtul pärast peaminister Beata Szydło lahkumisteadet valitsusjuhi kohale praeguse rahandusministri ja endise pankuri Mateusz Morawiecki.

«Erakonna Õigus ja Õiglus (PiS) komitee esitas Morawiecki peaministri ametikohale,» ütles partei eestkõneleja Beata Mazurek Varssavis ajakirjanikele.

Mazurek kinnitas, et Szydło esitas parteikomiteele oma lahkumisavalduse.

Valitsevate konservatiivide enamusega Poola parlament lükkas eile tagasi umbusaldusavalduse peaminister Szydło suhtes, kuid liikusid jutud, et ta võidakse sellest hoolimata välja vahetada. Parlamendiliikmed lükkasid umbusaldusavalduse tagasi häältega 239-168.

Poola asevälisminister Jan Dziedziczak ütles kohalikule uudisteagentuurile PAP, et Szydło hakkab tõenäoliselt tööle asepeaministrina. Poola valitsusremont pole peaministrivahetusega veel läbi, tõenäoliselt saavad uued ministrid selgeks järgmise nädala jooksul.

Meedias kirjeldatakse 49-aastast Morawiecki hea keeleoskuse ja rahvusvahelise haardega poliitikuna. Arvatakse ühtlasi, et Morawiecki on Euroopa Liidule mugavam koostööpartner (Morawiecki on töötanud 2010-2014 poolakast Ülemkogu eesistuja Donald Tuski nõunikuna, kusjuures senine valitsus oli Tuski suhtes väga kriitiline - toim) ning ta keskendub poliitikas peamiselt riigi majanduskasvule ja investeeringute suurendamisele.

2015. aastal üllatuslikult peaministriks saanud Szydło võimalikust tagasiastumisest on räägitud juba kuid, kuid Morawiecki nimi pole võimalike kandidaatide seas jõuliselt esile kerkinud.

Tõenäoliseks peeti ka võimalust, et Szydło asemel asub valitsust juhtima ekspeaministrist PiSi liider Jarosław Kaczyńskiga. Viimane andis juba esmaspäeval selgelt mõista, et valitsusremont tuleb, kuid ei täpsustanud oma plaane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles