Jeruusalemmas ja Läänekaldal läks madinaks (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jeruusalemmas ja Läänekaldal puhkesid täna kokkupõrked palestiinlaste ja Iisraeli julgeolekujõudude vahel seoses USA otsusega kolida Iisraeli saatkond Tel Avivist Jeruusalemma. Viimastel andmetel on kokkupõrked nõudnud ka inimelu.

Kähmlused leidsid aset Jeruusalemma vanalinnas, kuid ka Hebronis, Petlemmas ja Nabluses pärast moslemite reedeseid palvusi. Mõnes piirkonnas loopisid palestiinlased Iisraeli politseinikke kividega, kes vastasid pisargaasi ja kummikuulidega.

Iisraeli tervishoiuministeerium kinnitas täna, et Gaza sektoris täna toimunud kokkupõrked nõudsid ka esimese inimelu. 30-aastane Mahmoud al-Masri sai surma Iisraeli-Gaza piiril Iisraeli sõduri tulistatud kuuli läbi. Iisraeli relvajõud kinnitasid, et tulistasid piiril kaht inimest, kes olid väidetavalt vägivaldsete rahutuste peamised õhutajad.

Jeruusalemma vanalinnas hoidis umbes 50 politseinikku tagasi 200 meeleavaldajat. Palestiina Punane Poolkuu on teatanud 13 inimesest, kes on saanud tulistamise tagajärjel vigastada.

Iisrael on saatnud lisajõude vanalinna, kus asub moslemite ja juutide jaoks oluline pühapaik Al-Aqsa. Samuti saadeti täiendavaid julgeolekujõude Läänekaldale. Palestiinlased peavad Ida-Jeruusalemma oma tulevase riigi pealinnaks.

Protestimarss Istanbulis

Tuhanded Palestiina toetajad avaldasid täna Türgi suurimas linnas Istanbulis protestimarsil meelt USA presidendi Donald Trumpi otsuse vastu tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana.

Pärast tänast palvust tänavatele tulnud meeleavaldajad skandeerisid loosungeid «Jeruusalemm on meie ja jääb meile!» ja «Maha Ameerika, maha Iisrael!».

Lisaks meeleavaldusele kesklinnas Fatihi mošee ümbruses on täna kavas protestiaktsioone Istanbuli teistes linnaosades ja mujal Türgis.

«Me peame Jeruusalemma moslemikogukonna kantsiks... Oleme siin, et demonstreerida ühtsust ja jõudu. Meie vastu ei saa keegi,» ütles 17-aastane meeleavaldaja Doguhan.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan on kutsunud Trumpi sammuga seoses 13. detsembriks kokku Islamikoostöö Organisatsiooni (OIC) erakorralise tippkohtumise.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles