Kannapööre? USA siiski ei koli lähiaastatel Iisraeli-saatkonda Jeruusalemma (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlasest meeleavaldaja noa ja kirvega täna Gaza sektoris Khan Younis.
Palestiinlasest meeleavaldaja noa ja kirvega täna Gaza sektoris Khan Younis. Foto: Ashraf Amra/SIPA/SCANPIX

Ühendriikide Iisraeli saatkonda vähemalt lähema kahe aasta jooksul ilmselt Jeruusalemma ei kolita, ütles USA välisminister Rex Tillerson täna.

«See ei ole miski, mis toimuks tänavu ja ilmselt ka mitte tuleval aastal, kuid president soovib, et liiguksime edasi väga kindlalt ja kõrvalekaldumatult,» ütles Tillerson pärast kõnelusi Prantsuse välisministri Jean-Yves Le Drianiga.

USA välisminister Rex Tillerson ütles täna, et Ühendriikide saatkonda vähemalt lähema kahe aasta jooksul ilmselt Jeruusalemma ei kolita.

«See ei ole miski, mis toimuks sel aastal ja ilmselt ka mitte järgmisel aastal, kuid president soovib, et liiguksime edasi väga kindlal, kõrvalekaldumatul moel,» ütles Tillerson pärast kõnelusi Prantsuse välisministri Jean-Yves Le Drianiga.

Otsusest viia Iisraeli saatkond Tel Avivist üle Jeruusalemma teatas Ameerika Ühendriikide president Donald Trump üleeile ja see põhjustas suurt vastukaja üle kogu maailma. Kui Iisrael tervitas Trumpi otsust, tekitas see nii Euroopas, Palestiinas, mujal Lähis-Idas ja islamimaades ulatusliku kriitikatormi.

«Me ei saa jõuda lahendusteni, tehes samu vanu vigu,» sõnas Trump pöördumises. «Ma olen otsustanud, et on aeg tunnustada Jeruusalemma ametlikult Iisraeli pealinnana,» lisas riigipea, kes andis korralduse viia USA saatkond Tel Avivist Jeruusalemma.

Gaza sektorit kontrolliva Hamasi liider Ismail Haniya lubas vastuseks Trumpi otsusele, et tänasest algab moslemite ülestõus ehk intifada.

«Me ei saa sellele sionistlikule poliitikale, mida toetab USA, vastu muul moel kui uue intifada (kaks eelmist intifada’t ehk palestiinlaste ülestõusu toimusid 1987. ja 2000. aastal – toim) süütamisega,» ütles Haniya, kes nimetas USA otsust agressiooniks palestiina rahva vastu ja sõjaks palestiina pühapaikadele. «Me tahame, et ülestõus kestaks ja jätkuks, nii et Trump ja okupandid seda otsust kahetseksid,» lisas Haniya.

Täna puhkesid Jeruusalemmas ja Läänekaldal kokkupõrked palestiinlaste ja Iisraeli julgeolekujõudude vahel. Mõnes piirkonnas loopisid palestiinlased Iisraeli politseid kividega, kes vastasid pisargaasi ja kummikuulidega.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles