Poola tulevane peaminister lubas võimupartei reforme jätkata

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola senine rahandusminister ja tulevane peaminister Mateusz Morawiecki veebruaris Pariisis.
Poola senine rahandusminister ja tulevane peaminister Mateusz Morawiecki veebruaris Pariisis. Foto: Reuters/ScanPix

Poola

Poola järgmine peaminister Mateusz Morawiecki lubas reedel jätkata võimuerakonna Seadus ja Õiglus (PiS) reformidega, keskendudes majanduse, julgeoleku ja Poola seisundi tugevdamisele välismaal.

"Programm, mida me oleme ellu viinud, on ka edaspidi minu jaoks suunanäitaja, et teenida paremini Poola avalikkust ja peresid," ütles endine pankur ja rahandusminister pärast seda, kui president Andrzej Duda oli ta peaministriks nimetanud.

"Sest see programm on olnud midagi majaka taolist, mis on meie jaoks hiilgavalt valgust näidanud. Tahan, et see jätkuks ka tulevikus, et tugevdada Poola julgeolekut, majandust ja seisundit maailmaareenil," ütles senine asepeaminister Varssavis toimunud tseremoonial.

Senise peaministri Beata Szydło asemel valitsusjuhiks tõusva Morawiecki peab ametlikult peaministriks kinnitama parlament. Szydło jätkab asepeaministrina.

Vangerduse taga nähakse PiS-i plaani keskenduda kahel valimisteni jääval aastal rohkem majandusele.

Szydło järeltulijana spekuleeriti ka PiS-i liidri ja paljude arvates riigi mõjuvõimsaima mehe Jarosław Kaczyński nimega.

Duda tänas reedel Szydłot algatatud reformide eest, nagu lapsetoetus, pensioniea langetamine ja palgakasv, ja soovis talle uue valitsusjuhiga häid suhteid.

"Te olete minu peaminister ja ma mitte üksnes ei hoia teile pöialt, vaid tahan, et te teaksite, et ma olen igal hetkel valmis koostööks," ütles Duda tseremoonial Morawieckile.

Meedia teatel võib PiS-i enamusega parlament Morawiecki peaministriks kinnitada teisipäeval.

Võimupartei kõrgete ametnike sõnul on valitsuses muudatusi oodata ka jaanuaris.

Paljud PiS-i reformid on viinud Poola vastasseisu kursile Euroopa Liiduga, mille hinnangul püüab Poola valitsus õõnestada õigusriiki ja võimude lahusust.

Meedias kirjeldatakse 49-aastast Morawiecki hea keeleoskuse ja rahvusvahelise haardega poliitikuna. Arvatakse ühtlasi, et Morawiecki on Euroopa Liidule mugavam koostööpartner ning ta keskendub poliitikas peamiselt riigi majanduskasvule ja investeeringute suurendamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles