Obama kasutas USA valijate hoiatamiseks Natsi-Saksamaa näidet

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA endine president Barack Obama.
USA endine president Barack Obama. Foto: Reuters/ScanPix

Obama

Endine president Barack Obama ärgitas Natsi-Saksamaa näidet kasutades USA valijaid hoiduma loorberitele puhkama jäämisest, jääma ühiskondlikult aktiivseks, käima valimas ja takistama demokraatia lammutamist.

"Me jääme loorberitele puhkama ja eeldame, et asjad jätkuvad automaatselt samamoodi, nagu nad on olnud, aga nii ei juhtu," ütles Obama Chicagos konverentsil esinemises, millest videod ringlesid reedel sotsiaalmeedias.

"Demokraatiaaia eest tuleb hoolitseda, vastasel juhul võib asi kiirest koost laguneda. Me oleme näinud ühiskondi, kus see juhtub," sõnas Ühendriikide endine riigipea 1920. ja 1930. aastatele viidates.

"Kujutage ette ballisaali Viinis 1920. aastate lõpus või 1930. aastatel, mis nägi välja küllaltki peen, täis muusikat, kunsti, kirjandust ja tõusuteel teadust, ja näis jätkuvat lõputult," sõnas Obama.

"Ja siis said 60 miljonit inimest surma ja terve maailm paisati kaosesse," jätkas ta, jagades lihtsa soovituse: "olge tähelepanelikud ja käige valimas".

Obama on alates Valgest Majast lahkumisest 20. jaanuaril hoidnud madalat profiili, jätkates USA endiste presidentide pikaajalist traditsiooni hoiduda päevapoliitikas häälekalt sõna võtmast.

Ta on oma ametijärglast Donald Trumpi kritiseerinud immigratsiooni ja kliima alal, kuid üldiselt hoidunud vabariiklasest presidendi tegevuse taunimisest.

Endine president on korduvalt kutsunud oma Demokraatliku Parteid mobiliseeruma ja end enne järgmise aasta vahevalimisi organiseerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles