Saakašvili kuulutas välja näljastreigi (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihheil Saakašvili Kiievis.
Mihheil Saakašvili Kiievis. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Gruusia ekspresident ja Ukraina Uute Jõudude liikumise juht Mihheil Saakašvili kutsus ukrainlasi homseks marsile presidendi tagandamiseks ning teatas, et alustas näljastreiki.

«Valitsuse käsilased vahistasid mind valesüüdistustega. Sellega üritavad nad teid hirmutada. Ärge kartke! Minge julgelt pühapäeval rahumeelsele meeleavaldusele nõudma presidendi tagandamist. Koos kaitseme Ukrainat korruptsiooni ja meelevaldsuse eest,» ütles Saakašvili avalduses, mille luges ette tema kaitsja Ruslan Tšornolutski.

Tšornolutski lisas, et Saakašvili keeldub vahi all hoidmise ajal söögist.

Endiselt Odessa oblasti kubernerilt võeti suvel Ukraina kodakondsus. Eile õhtul kinni peetud Saakašvilile ei ole veel süüdistust esitatud, kuid prokuratuuri teatel tegi ta president Petro Porošenko kukutamiseks koostööd Venemaaga seotud Ukraina ärimeestega.

Ülemraada saadik Anton Herašenko väitis, et Saakašvili kinnipidamine oli seaduslik. Kohus otsustab edasise tõkendi uurimise ajaks järgmise 72 tunni jooksul.

Saakašvili kinnipidamise järel eile õhtul kogunesid tema toetajad politseijaoskonna juurde ning toimus vastasseis meeleavaldajate ja märulipolitseinike vahel. Politsei oli sunnitud tänavad blokeerima.

Olukord Kiievis täna varahommikul.
Olukord Kiievis täna varahommikul. Foto: Efrem Lukatsky/AP/Scanpix

Vilniuses viibiv Poroshenko ütles täna, et Saakašvili juhtumi uurimisel võidakse kaasata rahvusvahelised eksperdid.

«Ma ei välista, et uurimine võib taotleda usalduse suurendamiseks rahvusvaheliste organisatsioonide ekspertiisi,» ütles Porošenko, lubades, et ei sekku uurimisse ning kinnitas, et riik tagab juurdluse erapooletuse ja avatuse.

«Kui kedagi rahastab agressorriik, selle eriteenistused või oligarhid eesmärgiga õõnestada riigi ühiskondlikku rahu ja stabiilsust, siis kaasneb sellega kohtulik vastutus,» viitas Ukraina president Saakašvili väidetavale Venemaalt pärinevale rahalisele toetusele. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles