Jaapan hangib Põhja-Korea tõttu rakette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõdur möödumas televiisorist, kus näidatakse pilti Põhja-Korea raketikatsetusest.
Lõuna-Korea sõdur möödumas televiisorist, kus näidatakse pilti Põhja-Korea raketikatsetusest. Foto: Ahn Young-joon/AP/Scanpix

Jaapan plaanib hankida keskmaa õhk-maa tüüpi rakette, et suurendada oma ründevõimekust juhuks, kui Põhja-Korea peaks konflikti algatama.

Itsunori Onodera.
Itsunori Onodera. Foto: ISSEI KATO/REUTERS/Scanpix

Kaitseminister Itsunori Onodera edastas teate ajal, mil Põhja-Korea on läbi viinud mitmeid raketikatsetusi ja pinged riikide vahel on kasvanud.

Uued raketid paigutatakse Jaapani hävituslennukite külge ja nende laskekaugus on kuni 1000 kilomeetrit. Tegu on vastuolulise sammuga, sest Jaapani relvajõud on määratletud selgelt kaitsejõududena.

Peaminister Shinzo Abe on viimastel kuudel teinud tööd, et Jaapani militaarpiiranguid vähendada. Piirangud pandi Jaapanile pärast Teise maailmasõja lõppu. Seadusemuudatustega saab lähiajal selgemaks see, mis on põhiseadusega lubatud.

Shinzo Abe.
Shinzo Abe. Foto: KIMIMASA MAYAMA/AFP/Scanpix

Praegusel hetkel on Jaapani kõige suurema laskeraadiusega raketid võimelised tabama sihtmärki vaid 300 kilomeetri kaugusel.

Kaitseministri sõnul oleks ka uued raketid kaitseotstarbega ning Jaapan sõltub ründeoperatsioonide puhul selgelt Ühendriikide relvajõududest.

F-35A hävitajatele soovitakse paigaldada 500-kilomeetrise laskeraadiusega raketid. F-15 hävitajad varustatakse 1000-kilomeetrise laskeraadiusega õhk-maa tüüpi rakettidega.

Lõuna-Korea F-15 hävitajad.
Lõuna-Korea F-15 hävitajad. Foto: Young Ho/Lee Young Ho/Sipa USA/Scanpix

Abe muudatused riigi relvajõudude osas on saanud parlamendis mõningase vastuseisu osaliseks. Valitsus on siiski veendunud, et Jaapan vajab heidutusvõimet Põhja-Korea vastu.

Põhja-Korea on korduvalt ballistilisi rakette katsetanud ja need üle Jaapani tulistanud. Väidetavalt soovib Põhja-Korea paigaldada tuumalõhkepea ballistilise raketi külge. Sellised plaanid on rahvusvahelise kogukonna ärevaks muutnud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles