Pentagon 1994. aastal: inimkaotused sõjas Põhja-Koreaga oleks tohutud (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõjaväeparaad.
Põhja-Korea sõjaväeparaad. Foto: Damir Sagolj/Reuters/Scanpix

Eile avaldatud dokumentide kohaselt oli USA 1994. aastal veendunud, et nad suudaks võita sõja Põhja-Korea vastu, aga seda suurte inimkaotustega, kirjutab Guardian. 

1994. aasta kriis Põhja-Korea tuumaambitsioonide osas pani Pentagoni arvutusi tegema. Leiti, et esimese kolme kuu jooksul sõjas Põhja-Korea vastu hukkuks või saaks kannatada 490 000 Lõuna-Korea sõdurit ja 52 000 USA võitlejat.

Seal ei olnud märgitud Põhja-Korea kaotusi ega ka tsiviilisikuid, aga analüütikute sõnul oleks need numbrid tohutult suured.

Toona kaalus Bill Clintoni administratsioon tiibraketirünnakut Põhja-Korea tuumarajatiste vastu. Endine president Jimmy Carter suutis konflikti vältida, kohtudes Põhja-Korea asutaja Kim Il-sungiga.

William Perry.
William Perry. Foto: Handout/Reuters/Scanpix

Avaldatud dokument pärines julgeolekuarhiivist George Washingtoni Ülikoolist. Seal on välja toodud Clintoni eriesindaja William Perry vestlus Lõuna-Korea presidendiga 1998. aastal. Varasemalt oli Perry Clintoni administratsiooni kaitseminister.   

Perry ütles toonasele presidendile Kim Dae-jungile, et USA väed plaanisid sõjalist sekkumist. Ta üritas presidendile selgeks teha, et Lõuna-Korea ja USA väed suudaks kahtlemata sõja üheskoos võita. Samas tõdes Perry, et konflikt tooks kaasa palju inimohvreid ja sõnas, et endise kaitseministrina üritab ta teha kõike, et sõda vältida. 

Sellest ajast alates on Põhja-Korea teinud silmnähtavaid edusamme oma tuuma- ja raketiprogrammi arendamisega. Eelmisel kuul testiti mandritevahelist ballistilist raketti, mille eeldatav lennuraadius on üle 13 000 kilomeetri.

President Donald Trump pole välistanud võimalust sõjaliseks sekkumiseks. Seda juhul, kui diplomaatilised lahendused ei aita. USA on ühisõppusi tihedamaks muutnud, Pyongyangi arvates valmistub Trump sõjaks.

Põhja-Korea välisministeerium hoiatas sel nädalal: «On aja küsimus, millal sõda alguse saab.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles