Vabaühendus: ISIS sisenes taas Süüria provintsi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pealuu, mille kohale on kirjutatud ISIS
Pealuu, mille kohale on kirjutatud ISIS Foto: Pacific Press/Sipa USA/Scanpix

Äärmusrühmitus Islamiriik (ISIS) hõivas pärast lahinguid rivaalitsevate džihadistidega Süüria Idlibi provintsis territooriumi, kust see nelja aasta eest oli välja tõrjutud, vahendas vabaühendus.

Londonis baseeruva Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse andmeil vallutas IS Bashkuni küla Hayat Tahrir al-Shamilt (HTS), rühmituselt, milles domineerib endine Al-Qaeda haru.

IS pidas HTS-iga mitu päeva lahinguid naaberprovintsis Hamas, vahendas keskus. Nende käigus vallutas IS piirkonna kirdeosas terve rea külasid.

Bashkuni hõivamine toob IS-i nelja aasta järel tagasi Idlibi, kust mässulised ja rivaalitsevad ja džihadistid olid nad omal ajal tagasi tõrjunud.

IS-i poolt 2014. aastal Iraagis ja Süürias välja kuulutatud «kalifaat» on viimastel kuudel jõudsalt lagunenud, kaotatud on muu hulgas võtmetähtsusega linnad Raqqa ja Mosul.

Nüüd on selle valduses vaid üksikud piirkonnad Süürias. Iraagi peaminister kuulutas laupäeval, et sõda džihadistide vastu on võidukalt lõppenud.

2011. aasta valitsusvastastest protestidest süttinud Süüria sõjas on hukkunud üle 340 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles