Jeemeni huthimässulised piiravad ligipääsu internetile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni meeleavaldajad hoiavad USA ja Iisraeli vastasel meeleavaldusel huthimässuliste liidri Abdulmalik al-Huthi portreed.
Jeemeni meeleavaldajad hoiavad USA ja Iisraeli vastasel meeleavaldusel huthimässuliste liidri Abdulmalik al-Huthi portreed. Foto: MOHAMMED HUWAIS/AFP

Jeemeni huthimässulised on häirinud internetile ligipääsu kogu riigis, teatasid laupäeval kohalikud elanikud ja inimõiguslased.

"Ma ei pääse ligi Facebookile ja Whatsappile, mis on mu kõige tähtsamad tööriistad," ütles Hodeida linnas tegutsev humanitaartöötaja Mahmoud Mohammed.

"Üldse on väga raske internetti pääseda ja sõnumeid saata. Kõik on suletud ja uudisteküljed ei avane," kinnitas Sanaa elanik Mohammed Abdullah.

Huthimässulised võtsid kommunikatsiooniministeeriumi pärast ekspresidendi Ali Abdullah Salehi tapmist kontrolli alla ja töötajatele teatati, et nad pole tööle enam teretulnud.

Jeemenlannad pidasid kolmapäeval Sanaas haruldase meeleavalduse, milles nõuti tapetud Jeemeni ekspresidendi surnukeha.

"Pole muud Jumalat peale Jumala ning märter on Jumala sõber," hüüdsid umbes 20 naist, kes olid kogunenud pealinna suurima mošee, Salehi mošee ette.

Mässulised ajasid meeleavalduse laiali, kuid veebi riputati videolõik sündmuspaigalt põgenevatest naistest.

Pealtnägijate sõnul kogunes teine grupp naisi Sanaa sõjaväehaigla ette ja hüüdis: "Rahvas tahab liidri säilmeid."

Pole teada, kas huthid on matnud esmaspäeval tapetud ekspresidendi või mitte. Huthid tapsid Salehi esmaspäeval, 48 tundi pärast seda, kui ta teatas valmidusest Saudi Araabia ja tema liitlastega läbirääkimisi pidada.

Jeemeni valitsusväed hõivasid sel nädalal mässulistelt Punase mere ääres asuva Khokha linna, mille pärast peetud lahingutes hukkus kümneid võitlejaid. Linn hõivati mõni päev pärast seda, kui president Abedrabbo Mansour Hadi andis valitsusvägedele korralduse liikuda pealinna Sanaa suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles