Põhja-Korea süüdistas pingete kasvus Ühendriike (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un koos kindralitega Samjiyoni maakonda külastamas.
Kim Jong-un koos kindralitega Samjiyoni maakonda külastamas. Foto: -/AFP

Põhja-Korea süüdistas harukordsel kohtumisel kõrge ÜRO ametiisikuga pingete kasvus Ühendriike, kuid nõustus regulaarse kommunikatsiooniga maailmaorganisatsiooniga, teatas laupäeval Pyongyangi riiklik meedia.

Kõrge ÜRO diplomaat Jeffrey Feltman lõpetas laupäeval viiepäevase visiidi Pyongyangi, mille eesmärk oli pärast Põhja-Korea järjekordset ballistilise raketi katsetust kriisi leevendada.

Feltman kohtus Põhja-Korea uudisteagentuuri KCNA teatel välisminister Ri Yong-ho ja asevälisminister Pak Myong-kukiga.

"Põhja-Korea teatas kohtumisel, et praeguses pingelises olukorras Korea poolel on süüdi USA vaenulikkus ja tuumašantaaž," märkis KCNA, lisades, et Pyongyang nõustus "reguleerima ÜRO-ga suhtlust eri tasandil visiitidega".

"Korea poolsaare olukorrale saab ainult olla diplomaatiline lahendus, mis saavutatakse dialoogi abil. Aeg on siin olulise tähtsusega," rääkis Feltman.

Vene välisminister Sergei Lavrov peab Põhja- Korea ja USA vahel dialoogini jõudmise šansse väikseks.

"Põhjakorealased on öelnud meile rohkem kui korra, et nad vajad julgeolekugarantiisid, eriti olukorras, kus Washington püüab taanduda Iraani tuumaprogrammi käsitlevatest kokkulepetest," ütles Lavrov reedel Viinis Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) välisministrite kohtumisel.

"Nüüd muutub tingimuste loomine dialoogi jätkamiseks veelgi raskemaks," tsiteerisid Vene uudisteagentuurid välisministrit.

Põhja- Korea katsetas eelmisel kolmapäeval mandritevahelist ballistilist raketti (ICBM), mis võib USA ametnike sõnul ulatuda Ühendriikide mandriosani.

Pyongyangi sõnul jõudis rakett 4475 meetri kõrguseni ja kukkus vette laskeplatvormist 950 kilomeetri kaugusel.

Relvastuskontrolli ekspert David Wright ütles, et raketi trajektoori järgi otsustades on raketi tegelik laskeulatus 13 000 kilomeetrit. See oleks varasematest katsetustest suurim ning tähendaks, et rakett suudab tabada kõiki USA suurlinnu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles