NYT: Trump vaatab päevas kuni kaheksa tundi televiisorit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump vett joomas.
Donald Trump vett joomas. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix

USA president Donald Trump veedab väidetavalt iga päev kuni kaheksa tundi televiisori ees, kirjutab väljaanne New York Times.

New York Timesi andmete kohaselt algab Trumpi päev kell 5.30 hommikul ja seda alustab ta just televiisori vaatamisega oma Valges Majas asuvas magamistoas.

New York Times intervjueeris 60 nõunikku, sõpra ja kongressi liiget, et saada parem ettekujutus presidendi igapäevasest rutiinist.

Hommikuti jälgib Trump telesaadet «Fox & friends». Saade ja Foxi telekanal on presidendi vastu üles näidanud sõbralikumat suhtumist. Siiski jälgib Trump ka CNN-i, mida ta pidevalt libauudiste edastamises süüdistab. Samuti vaatab Trump MSNBC «Morning Joe» hommikuprogrammi, mis tema sõprade hinnangul presidendi vihaseks ajab ja üles kütab.

Selle energia ja viha viib Trump New York Timesi andmetel Twitterisse. «Televisioon on tema Twitteri sõjas laskemoon,» kirjutas ajaleht.

Päeva jooksul vaatab Trump televiisorit vähemalt neli tundi, aga tihti ka kuni kaheksa tundi. Mõnikord keerab president televiisoril hääle maha. Televisioon on tema jaoks meetod, mille abil hoida silm peal sellel, mida arvab tema ametiajast meedia ning millised arengud on toimunud tema kampaaniameeskonna Venemaa-sidemete uurimises.

Valges Majas on väidetavalt reegel, mille kohaselt võib televiisoripulti puudutada vaid Trump ise ja vajaduse korral ka mõni tehnik. Kui Trump uudistesaadet otsepildis vaadata ei jõua, siis vaatab ta neid salvestatuna hiljem.

Paistab, et Trump ise pole kuigi uhke oma televisioonilembuse üle kuigi uhke. Aasiast naastes ütles ta lennukis: «Ma ei vaata nii palju televiisorit. Ma tean, et inimestele, kes mind ei tunne, meeldib seda väita. Inimestel, kellel on valed allikad, teate küll. Valereporterid, valed allikad. Ma ei saa eriti palju televiisorit vaadata dokumentide tõttu. Ma loen palju dokumente.»

Presidendile lähedased allikad väidavad, et Trump ei näe end ise vaba maailma liidrina. Pigem usub Trump, et käimas on pidev võitlus selle nimel, et teda tõsiselt võetaks.

Oma abidele ütles Trump pärast valimiste võitmist, et iga tema päev Ovaalkabinetis peaks olema nagu telesaade, kus ta alistab oma rivaalid.

John Kelly.
John Kelly. Foto: YURI GRIPAS/REUTERS/Scanpix

Presidendi personaliülem John Kelly on väidetavalt üritanud vaikselt ja sujuvalt vähendada aega, mida president Twitteris veedab. Selle tarbeks on Kelly kiirendanud Trumpi tööpäeva algust. Personaliülema rasket tööd iseloomustab ka see, et tema tööpäevad on üldjuhul 14-tunnised.  

Samuti on Kelly piiranud nõunike hulka, kellel on Trumpile ligipääs. Selle taga on soov kaitsta presidenti kõigi tema nõunike erinevate arvamuste ja soovituste eest. Paljud Trumpi administratsiooni liikmed pole kunagi varem föderaalvalitsusega seotud ametikohal olnud.

Kuigi Trumpil on ligipääs valitsuse poolt kogutud informatsioonile ja erinevatele infokanalitele, siis väidetavalt usub ta vaid neid andmeid, mille on edastanud väike grupp tema jaoks usaldusväärseid nõunikke.

Täpsemalt saab Trumpi kommete kohta lugeda New York Timesi artiklist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles