Brexiti-minister: ilma kaubandusleppeta ei maksa me ka lahkumisarvet (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Davis.
David Davis. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Scanpix

Suurbritannia ei maksa Euroopa Liiduga sel nädalal kokku lepitud lahkumisarvet, kui pooled ei suuda kokku leppida kaubandusleppes, ütles Briti Brexiti-minister David Davis täna.

«Leppeta jäämine tähendab, et me (lahkumisarve) raha ei maksa,» ütles Davis Briti rahvusringhäälingule BBC.

«See on seotud tulemustega. See on seotud rakendamisperioodi saamisega, see on seotud tulemusega kaubanduses,» ütles Davis. «Number 10 (Downing Streetil) on seda selgelt öelnud, seega pole see tegelikult midagi uut,» ütles Davis, viidates Briti peaministri kontorit võõrustavale aadressile.

Reedel sõlmitud esialgse kokkuleppe alusel maksab Suurbritannia Euroopa Liidu eelarves ette nähtud kohustuste katmiseks 40-45 miljardit eurot. Lisaks lepiti kokku Euroopa Liidu kodanike õigustes Brexiti-järgses Suurbritannias ja vastupidi ning Iirimaad ja Põhja-Iirimaad eraldava piiri staatuses.

Theresa May ja Jean-Claude Juncker pressikonverentsil.
Theresa May ja Jean-Claude Juncker pressikonverentsil. Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/Scanpix

Sellega lõppes kõneluste esimene etapp ning ees seisavad kaubandusleppe kõnelused. Davise avaldus on vastuolus Briti rahandusministri Philip Hammondi seisukohaga. Hammond ütles kolmapäeval, et riik tasub arve kõneluste tulemusest hoolimata.

«Nendel kõnelustel pole milleski kokku lepitud, kuniks kõiges on kokku lepitud... Samas tundub mulle mõeldamatu, et astume riigina eemale kohustusest, mida oleme tunnistanud kohustusena,» ütles Hammond.

«See pole usutav stsenaarium. Me pole selline riik. Ausalt öeldes ei teeks see meist usutavat partnerit tulevastes rahvusvahelistes lepetes,» lisas ta. Rahandusministeeriumi pressiesindaja keeldus Davise avaldust kommenteerimast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles