Saksa luure hoiatab Hiina küberluure leviku eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Hiina kasutab sotsiaalvõrgustikke infoallikate leidmiseks parlamendisaadikute ja riigiametnike seast ning Hiina häkkerid ründavad Euroopa firmasid aina rohkem nende tarnijate kaudu, hoiatas Saksa siseluureameti BfV juht pühapäeval.

BfV hinnangul on Hiina luureametnike huviorbiiti sattunud üle 10 000 sakslase, peamiselt portaalis LinkedIn. Hiina luurajad väidavad kodanikele lähenedes ekslikult, et on kas konsultandid, tööandjate esindajad või uuringute tegijad, ütles Hans-Georg Maassen.

«See on ulatuslik katse saada ligipääsu teatud parlamentidele, ministeeriumitele ja riigiametitele,» lausus Maassen.

BfV pani aasta algul kokku rakkerühma, mis uuris üheksa kuu jooksul libaprofiilide kasutamist sotsiaalvõrgustikes.

Amet esitas seejärel ajakirjanikele kaheksa LinkedIn profiili, mida Hiina luurajad enim kasutavad.

Profiilides - milles on nimed nagu Lily Wu, Laeticia Chen ja Alex Li - on uudisteagentuuri Associated Press sõnul esitatud muljetavaldavad CV-d, sadu kontakte ja kaunid pildid noortest professionaalidest.

BfV nimetas ka kuus organisatsiooni, mida Hiina spioonid kasutavad lähenemiskatsete varjamiseks. Nende seas on ühendused nimega Association France Euro-Chine ja Global View Strategic Consulting.

AP saatis ühendustele kommentaaripalve, kuid seni pole neile vastatud.

Maassen hoiatas ka, et Hiina kübergrupid kasutavad ettevõtete küberturvest mööda saamiseks niinimetatud tarneahela rünnakuid. Nendes saadetakse pahavara IT-töötajatele ja teistele, kes töötavad allhanke korras või kust tellitakse teenuseid firmadele, kuhu häkkerid tegelikult sisse murda soovivad.

«Neid nakatumisi on raske tuvastada, sest võrguühendused teenuste pakkujate ja nende klientide vahel pole kahtlustäratavad,» ütles BfV.

«See annab ründajatele varasemast veelgi parema kattevarju,» lisas amet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles