Rumeenias avaldati taas meelt õigussüsteemi muudatuste vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Bukarestis.
Meeleavaldus Bukarestis. Foto: Vadim Ghirda/AP/Scanpix

Rumeenia pealinnas Bukarestis ja teistes linnades avaldasid tuhanded inimesed meelt seadusmuudatuste vastu, mis raskendaksid kõrgete ametnike karistamist korruptsiooni eest.

Rumeenia valitsushoone ees Bukarestis avaldas pühapäeval meelt mitu tuhat inimest ja märulipolitsei sulges ümberkaudsed tänavad. Valitsusvastaseid meeleavaldusi korraldati ka Clujis ja Iașis.

Meeleavaldajad puhusid vilesid ja skandeerisid "õiglus, mitte korruptsioon". Nad kutsusid ka korraldama ennetähtaegseid valimisi.

Meeleavaldusest võtsid osa ka ekspeaminister Dacian Ciolos ja teised opositsiooniliidrid.

Rumeenia parlament arutab praegu mitmeid seaduseelnõusid, mis kriitikute hinnangul seab õigussüsteemi üha suurema poliitilise kontrolli alla.

USA suursaadik Hans G. Klemm ütles pühapäeval, et kui Rumeenia parlament taganeb praegustest korruptsioonivastastest seadustest, võivad Rumeeniat ohustada Venemaa püüdlused õõnestada riigi stabiilsust.

Tuhanded Rumeenia kohtunikud, president Klaus Iohannis ja Euroopa Komisjon on seadusmuudatuste ettepanekuid kritiseerinud.

Vasakpoolse võimukoalitsiooni mitmed kõrged liikmed, teiste seas sotsiaaldemokraatide esimees Liviu Dragnea on uurimise all seoses korruptsiooniga. Dragneal ei ole võimalik saada peaministriks seoses 2016. aastal süüdimõistmisega häältega manipuleerimise eest. Tema liitlased väidavad, et kohtuasjad on poliitiliselt motiveeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles