Euroopa Liit investeerib Aafrikasse töökohtade loomiseks 44 miljardit eurot

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel tervitamas Lõuna-Aafrika Vabariigi presidenti Jacob Zumat 5. Euroopa Liidu ja Aafrika tippkohtumisel.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel tervitamas Lõuna-Aafrika Vabariigi presidenti Jacob Zumat 5. Euroopa Liidu ja Aafrika tippkohtumisel. Foto: LUC GNAGO/Reuters/Scanpix

Euroopa Liit kavatseb uue välisinvesteeringute kava järgi investeerida erasektorit kaasates Aafrikasse töökohtade loomiseks kolme aastaga 44 miljardit eurot.

Töökohti luuakse peamiselt noortele – 60 protsenti Aafrika elanikkonnast on alla 25 aasta vanad. Üheks peamiseks rändekriisi põhjuseks mandril on samuti töökohtade puudus. Côte d’Ivoire’i vabariigis Abidjanis toimuva Euroopa Liidu liikmesriikide juhtide ja Aafrika Liidu riikide liidrite 5. tippkohtumise läbivaks teemaks ongi noored.

Tippkohtumisel keskendutakse kokku neljale teemablokile: majandus ja töökohtade loomine, rahu ja julgeolek, valitsemine ning migratsioon.

Euroopa Komisjoni rahvusvahelise koostöö ja arengu volinik Neven Mimica rääkis Brüsselis nädal enne tippkohtumist kohtumisel ajakirjanikega, et nende eesmärk on, et tippkohtumise fookuses ei oleks migratsioon. Euroopa Liit üritab näidata, et nende suhtumine Aafrikasse on varasemast avatum.

Sama rääkisid ka teised kõrged Euroopa Liidu ametnikud. «Meie suurim mure on, et tippkohtumise fookuseks saab olema migratsioon, aga meie jaoks ei ole see Valletta (eelmise tippkohtumise – toim) järg. Ränne on ainult üks teema, tahaksime rohkem keskenduda põhjustele, mitte tagajärgedele,» lausus anonüümseks jääda soovinud ametnik. Kaks aastat tagasi kohtusid ELi ja Aafrika riikide juhid Maltal, et arutada tol ajal akuutset rändekriisi.

Läbimurdelist otsust rände osas seega Elevandiluuranniku tippkohtumiselt ei oodata. Kuigi euroliidu ametnikud usuvad, et lõksu jäänud põgenike raske olukord Liibüas tippkohtumisel päevakorrale kerkib, ei plaanita konkreetsete Aafrika riikide julgeoleku teemadel pikemalt peatuda.

Aafrika Liidu liidrid tõstatavad ilmselt ka legaalse migratsiooni teema – samas on selge, et rohkemate põgenike vastuvõtmise osas on Euroopa liikmesriigid eri meelt. Legaalsete migrantide arv, keda EL vastu võtab, on niigi väga suur, rõhutati Brüsseli koridorides.

Euroopa välisteenistuse (EEAS) ametnikud rõhutasid, et Euroopa Liit on suurim Aafrika arengusse panustaja ja just majandustegevuse hoogustamisega loodetakse ka põgenike olukorda maailmajaos leevendada.

Euroopa Komisjon plaanib anda Euroopa investoritele garantiid, et nad võiksid olla Aafrika ettevõtetesse investeeringuid tehes kindlad euroliidu pakutavas tagatises.

Euroopa Liit panustab Aafrikas taastuvenergia arengusse. Prantsusmaa president Emmanuel Macron avab täna Burkina Fasos Lääne-Aafrika suurima päikeseelektrijaama. Päikeseelektrijaama ehitus läks maksma 47,5 miljonit eurot, sellest veidi alla poole laenas Brukina Faso prantslastelt.

Burkina Faso 17 miljonist elanikust kõigest 18 protsendil on ligipääs elektrile. Riik loodab, et tänu uuele elektrijaamale suudetakse varustada kolmandik elanikkonnast elektriga.

Euroopa Liidu ja Aafrika tippkohtumisele sõitsid ka Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip, peaminister Jüri Ratas ning Eesti äridelegatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles