Indiast pääsenud Briti laevakaitsja: Suurbritannia valitsusele ma ei andesta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Billy Irving maandus Glasgow lennujaamas möödunud nädala kolmapäeval.
Billy Irving maandus Glasgow lennujaamas möödunud nädala kolmapäeval. Foto: Andrew Milligan/PA Wire/PA Images/Scanpix

Möödunud nädalal jõudsid kodumaale ka Indias trellide taga istunud kuus Briti laevakaitsjat. Kui meie laevakaitsjatel on aga jagunud Eesti valitsuse ja välisministeerimi tegevuse kohta vaid häid sõnu, siis 37-aastane ekssõjaväelasest britt Billy Irving on oma valitsuse suhtes palju kriitilisem.

Chennai kuuiku (Chennai Six) hulka kuuluv Irving ütles eile tabloidväljaandele Daily Mail, et ta ei andesta kunagi Briti välisministeeriumile asjaolu, et nende vabadusse saamine võttis üle nelja aasta ja leiab, et valitsus on nad reetnud.

Kuus USA piraaditõrjelaeva 35-liikmelisse meeskonda kuulunud britti - Nick Dunn, Billy Irving, Ray Tindall, Paul Towers, John Armstrong ja Nicholas Simpson - vahistati 2013. aastal, süüdistatuna relvade ebaseadusliku omamises.

Üle nelja aasta Chennais vangis hoi0tud Briti laevakaitsja Nick Dunn koos oma õe Lisaga pärast saabumist Newcastle'i lennujaamas möödunud neljapäeval.
Üle nelja aasta Chennais vangis hoi0tud Briti laevakaitsja Nick Dunn koos oma õe Lisaga pärast saabumist Newcastle'i lennujaamas möödunud neljapäeval. Foto: Scott Heppell/PA Wire/PA Images/Scanpix

Chennai kõrgema astme kohus tühistas möödnud lisaks 14 eestlasele, ka kuue briti, kolme ukrainlasele ja 12 indialase 2016. aasta jaanuaris mõistetud viieaastase vangistuse ja neil lubati Indiast lahkuda.

«Me oleks palju varem vabaks saanud, kui nad oleksid meie olukorraga rohkem tegelenud ja meie eest võidelnud. Ma tunnen, et mind on reedetud.»

Irvingi kihlatu Yvonne MacHugh sõnul, kes võitles kõik need aastad ennast unustavalt oma mehe vabastamise nimel, võib briti endist välisministrit Philip Hammondit kirjeldada kui kasutut ametnikku, kellel puudus igasugune huvi küsimusega tegeleda.

Lisaks süüdistas ta silmakirjalikkuses praegust välisministrit Boris Johnsonit. «Billy ja teised mehed oleksid olnud vabad juba kaks aastat tagasi, kui nad oleksid ka päriselt meid toetanud,» lausus ta.

«Kõige fantastilisem tunne siin maailmas on lõpuks hingata värsket õhku ja tunda, kuidas külmad vihmapiisad mööda mu nägu alla voolavad.»

«Nüüd tahan ma lihtsalt õppida tundma oma poega, keskenduda isaks olemisele ja veeta aega oma perega,» ütles Irving.

Briti valitsuse sõnul tõstatasid nad alates 2013. aasta oktoobrist laevakaitsjate küsimuse ministrite tasemel 50 korda ja 9 korda kohtumisel India peaministriga.

Välisministeeriumi pressiesindaja sõnul käis ka telgitagustes pidev töö meeste vabastamise nimel. «See tähendas lobitööd, vanglakülastusi, lisaks hoiti arengutega kursis meeste lähedasi ja oldi pidevalt ühenduses laevakaitsjate esindajatega kohtus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles