USA armee hakkab transsoolisi taas vastu võtma jaanuarist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Charles Dharapak/AP

Pentagoni esmaspäevase teadaande kohaselt võtab USA armee transsoolisi taas vastu alates jaanuari esimesest päevast, vahendas esmaspäeval telekanal CNN.

Pentagoni teade tuli pärast seda, kui föderaalkohtunik Colleen Kollar-Kotelly lükkas tagasi president Donald Trumpi administratsiooni määruse transsooliste värbamise edasilükkamise kohta. Varem on kaks föderaalkohtunikku samuti keeldunud määrust jõustamast. Trump on põhjendanud vastuseisu transsooliste armeeteenistusele suurte meditsiinikuludega.

Transsoolised said õiguse töötada USA sõjaväes 30. juunil 2016.

Trump on väljendanud arvamust, et transsoolistel isikutel pole õigust teenida USA sõjaväes "mitte mingis kapatsiteedis" seoses "üüratute meditsiinikulude ja häiretega", mida nende kohalolu põhjustaks.

Juunis peatas USA kaitseminister Jim Mattis kuueks kuuks endise presidendi Barack Obama kava, mis nägi ette transsooliste sõjaväkke lubamist.

USA konservatiivid tervitasid veebruaris Donald Trump administratsiooni otsust tühistada ettekirjutus osariikidele, mille kohaselt on transsoolistel õpilastel õigus valida tualetti ja riietusruumi selle järgi, kuidas nad ise oma soo määratlevad.

Pentagon andis juunis sõjaväe viiele harule õiguse peatada transsooliste vastuvõtmine kuni 1. jaanuarini, et "vaadata üle nende liitumisplaanid ja avaldata arvamust ( transsooliste) liitumise mõju kohta relvajõudude valmisolekule ja võimekusele".

Vast USA kuulsaim transsooline on ühe riigi ajaloo suurema koguse saladokumente lekitanud sõjaväelane Chelsea Manning, kes viibis seitse aastat vanglas ja vabastati alles mais.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles