HIV-testita Inguššias abielluda ei saa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Astapkovich Vladimir/ITAR-TASS/Scanpix

Venemaal Inguššias abielluda soovijad peavad alates järgmisest aastast enne altari ette minemist HIV testi ära tegema, vahendab Raadio Vaba Euroopa.

Põhja-Kaukaasia vabariigi presidendi Junus-Bek Jevkurovi sõnul on testimine vajalik, et saada kontrolli alla AIDSi haigete arv, kuid nõustus, et populaarne võimude otsus tõenäoliselt olema ei saa.

«Ma tean, et paljud potentsiaalsed peigmehed abiellumise tinimuste karmistamise üle ei rõõmusta, aga need on vajallikud meetmed, mis vähendavad tunduvalt purunevate abielude arvu, ohtlike haiguste levikut ning hoiavad rahva tervist,» märkis Jevkorov.

HIVi nakatunute arv Venemaal on üks kõrgemaid maailmas, Näiteks 2015. aastal registreeriti 2/3 uutest HIVi juhtumitest Euroopas Venemaal. Kui 2015. aastal ulatas uute nakatunute arv 98 000 inimeseni, siis 2016. aastal tõusis see veel 5,3 protsenti ehk lisandus veel 103 500 HIVi diagnoosiga inimest.

Samas moslemienamusega Inguššias on HIVi nakatunute arv Vene Föderatsiooni üks madalamaid.

Inguššia tervishoiuministri Marem Arpahhanova sõnul on HIV-testimise nõue positiivne ka paaride enda jaoks. «Igaüks võib küsida, kas tema partner on enne abiellumist HIV testi teinud. Selles ei ole midagi halba. Kõigi suhtutakse mõistvalt. Keegi ei pea midagi kartma, eriti kui nad ei ole nakatunud,» lausus minister Vene riiklikule uudisteagentuurile TASS.

Kuigi inimõigusteorganisatsioonid pooldavad HIVi testimist, siis selle kohustulikuks tegemist nad ei toeta.

Inguššia naabervabariigis Tšetšeenias viidi samasugune nõue sisse juba 2011. aastal, Vene Föderatsiooni tasandil aga taolist seadusemuudatust sisse viidud ei ole. Küll aga on sarnased abiellumistingimused nõutud Tadžikistanis, Hiinas, Nigeerias, Egiptuses ja Saudi Araabias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles