Amnesty tahab anda ELi migrantide pärast Inimõiguste Kohtusse (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrikast pärit migrandid Liibüa kinnipidamiskeskuses Benghazi lähistel.
Lõuna-Aafrikast pärit migrandid Liibüa kinnipidamiskeskuses Benghazi lähistel. Foto: ABDULLAH DOMA/AFP/Scanpix

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International süüdistas täna Itaalia ja teiste Euroopa Liidu liikmesmaade valitsusi kaasaaitamises migrantide väärkohtlemisele Liibüas ning lubas pöörduda Euroopa ja ÜRO inimõigusametite poole.

«Euroopa valitsused on kaasosalised kümnete tuhandete põgenike ja migrantide piinamises ja väärkohtlemises Liibüa immigratsioonivõimude poolt,» märkis Amnesty, viidates ELi poliitikale abistada Tripoli valitsust eesmärgiga peatada Euroopasse suunduv migrantide tulv.

«Euroopa valitsused toetavad aktiivselt põgenike ja migrantide väärkohtlemist ja ärakasutamist Liibüa rannavalve, kinnipidamisasutuste ja smugeldajate poolt, et takistada inimestel Vahemere ületamist.»

«Erinevad ELi valitsused, eriti Itaalia, teavad väga hästi, et see kõik toimub,» ütles Amnesty Euroopa haru juht John Dalhuisen uudisteagentuurile AFP.

Dalhuisen näeb kõige suuremat süüd Itaalial, mis on Liibüast üle Vahemere Euroopasse tulevate migrantide peamine maabumiskoht. «Itaalial on migrantide kinnipidamiseks teistest ELi riikidest peenekoelisemad sobingud Liibüa peaministri Fayez al-Sarraji valitsusega,» lisas ta.

Dalhuiseni sõnul valmistuvad Amnesty ja teised inimõigusrühmitused, kelle nime ta ei nimetanud, pöörduma Strasbourg'is asuvasse Euroopa Inimõiguste Kohtusse, ÜRO piinamisvastasesse komiteesse ja inimõiguste komiteesse.

Liibüas toimuva orjakaubanduse vastane marss Pretorias, Lõuna-Aafrika Vabariigis.
Liibüas toimuva orjakaubanduse vastane marss Pretorias, Lõuna-Aafrika Vabariigis. Foto: SIPHIWE SIBEKO/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles