Krossi roppuste konarlik tee Objektiivini (12)

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Eerik-Niiles Kross
Pildil Eerik-Niiles Kross Foto: Sander Ilvest

Riigikogu liige ja ettevõtja Eerik-Niiles Kross valiti hiljuti Ühendriikide väljaande Politico Euroopa aasta mõjukaimate inimeste hulka. Briti kõmuleht Daily Express valis Krossi Politicole antud intervjuust aga välja mahlasemad palad ja avaldas kogu loost oma versiooni. Ning selle leidis end Eesti konservatiivseks meediumiks tituleeriv Objektiiv. 

Politico Euroopa toimetus avaldas hiljuti nimekirja 28 inimesest, kes eeloleval aastal kõige enam Euroopa elu ja poliitikat muudavad. Nende inimeste hulka arvati ka Eerik-Niiles Kross (RE), keda väljaanne nimetab temast kirjutatud persooniloos Baltikumi James Bondiks. Loe artiklit siit.

Selles kirjeldati Krossi karjääri Eesti poliitikas ja muuhulgas tema suhteid Venemaaga. Arvestades, et seal on välja antud tema vahistamiskäsk, pole need just kõige sõbralikumad.

Persooniloo avastanud Briti kõmuleht Daily Express aga noppis Politico loost välja mahlakamad palad. Selles versioonis kirjutati, et kodumaal on Kross tuntud kui Eesti James Bond ja teda saadab üldine imetlus. Algses loos kirjeldas Krossi nii ajakirjanik.

Seejärel kirjeldati Krossi karjääri ja tegemisi Iraagis, Gruusias ja Ühendriikides. Mainimata ei jäetud, et Venemaa on välja andnud tema vahistamiskäsu. Loe Daily Expressi versiooni siit.

Daily Expressi versiooni tulipunktiks sai Krossi arvamus, et Putin tungis võõrastele territooriumitele vaid seepärast, et lääs on pehme. «Lääne tugev vastus oleks välja näinud nii: hetkest kui rohelised mehikesed tegutsema asusid, pidanuks tehtama kõne Putinile ja antama talle 24 tundi lahkumiseks enne, kui lääne väed saabuvad,» ütles Kross Politicole ja seda vahendas ka Daily Express. 

«Võta kaasa oma väed ja oma sõjaväebaas Sevastopolis ning kao nendega kus kurat (inglise keeles get the fuck out). Kõik. Vastasel juhul nad tulevad. Ja muuseas, kütame teie kere kuumaks,» vahendas Daily Express Krossi Politicole öeldud sõnu. «Putini põhiküsimus seisneb selles, millega ta puhtalt pääseb?»

Daily Expressis polnud aga mainitud öeldu konteksti. Tegu oli Krossi otsekohese nägemusega sellest, kuidas lääs oleks pidanud vastama Venemaa 2014. aasta agressioonile Krimmis.

Daily Expressi artikli leidnud Objektiivi lühike versioon keskendus aga Krossi avameelsetele väljendustele Putini kohta. «Express on avaldanud loo Eesti parlamendiliikmest Eerik-Niiles Krossist, kes ebatsensuurseid väljendeid kasutades esitab väljakutseid Vene presidendile Vladimir Putinile ja tema sõjalaevastikule,» kirjutatakse Objektiivis, justkui oleks Kross Politico ajakirjanikuga vesteldes soovinud hoopis Putinile sõnumit saata. Loe artiklit siit

Eerik-Niiles Kross: mul on ausalt öeldes täiesti ükskõik, mida Expressid, Objektiivid ja Kesknädalad kirjutavad.

«Politico artikkel pole ju intervjuu, vaid pigem ajakirjanduslik persoonilugu,» kommenteeris olukorda Postimehele Kross. 

«Mul on ausalt öeldes täiesti ükskõik, mida Expressid, Objektiivid ja Kesknädalad kirjutavad,» lisas ta. «Välja arvatud ehk infooperatsioonide anatoomia uurimise mõttes.»

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles