Brexiti-kõnelused liiguvad teise etappi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastased Suurbritannias meelt avaldamas.
Brexiti-vastased Suurbritannias meelt avaldamas. Foto: NIKLAS HALLE'N/AFP/Scanpix

Euroopa Parlament andis täna toetuse Brexiti-kõneluste teise etapi alustamisele, kuid rõhutas, et Suurbritannia peab tegema eelmisel nädalal vaevaga saavutatud lahutuskokkuleppest lõpliku lahkumisleppe.

Parlamendi president Antonio Tajani tervitas hääletuse tulemusi kui tähtsat sammu edasi, aga lisas, et parlamendiliikmetel on ikka veel kahtlusi kodanike õiguste ja Iirimaa ja Põhja-Iiri vahelise piiri asjus. «Kuigi ma olen teise faasi liikumise osas optimistlik, peame kindlustama, et läinud nädalal kokkulepitu jõuab ka paberile,» ütles Tajani.

Resolutsioon võeti vastu 556 poolthäälega, selle vastu oli 62 hääletajat.

Briti Brexiti-minister David Davis pani pühapäeval Brüsseli häirekellad lööma, kui väitis, et lahutuslepe on pigem tahteavaldus kui juriidiliselt jõustatav lepe.

Euroopa Liidu pealäbirääkija Brexiti kõnelustel Michel Barnier, ütles seepeale, et lahutusleppes saavutatud progressiga on arvestatud ning see tuleb tõlkida juriidiliselt siduvaks lahkumisleppeks Suurbritannia niinimetatud lahkumisarve, Iirimaa ja Põhja-Iirimaa piirilahenduse ning ELi ja Suurbritannia kodanike õiguste vallas.

Euroopa Parlament hääletab 2019. aastal Brexiti-leppe lõpliku versiooni üle. Tänane hääletud juriidiliselt siduv ei ole.

Euroopa Parlamendi Brexiti pealäbirääkija Guy Verhofstadti sõnul kinnitas Davis talle isiklikult, et London ei tagane lubadustest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles