Hiina võtab kõigilt uiguuridelt salaja DNA-proove

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina sõjaväelased Xinjiangis.
Hiina sõjaväelased Xinjiangis. Foto: STR/AFP/Scanpix

Hiina võimud on asunud suure moslemipopulatsiooniga Xinjiangi ehk Uiguuria autonoomses piirkonnas koguma kõigi elanike DNA-näidiseid.

Inimõigusühenduse Human Rights Watch (HRW) teatel on Hiina võimud asunud koguma kõigi 12-65 aastaste Xinjiangi elanike DNA-näidiseid, sõrmejälgi ja muid biomeetrilisi andmeid.

Ekspertide sõnul muudab selline tegevus 11 miljoni moslemist uiguuri kodupiirkonna sisuliselt hiiglaslikuks vabaõhuvanglaks.

HRW kinnitab, et andmeid võidakse kasutada inimeste järelvalveks etnilistel, usulistel või aatelistel põhjustel.

Suur osa andmete kogumisest viiakse läbi meditsiinilistes kontrollpunktides ning pole selge, kas elanikud on ise teadlikud, et seal salvestatud andmed saadetakse edasi politseile.

Kuigi kontrollid on ametlikult vabatahtlikud, sõnas üks uiguur, et kohalikud ametnikud on rõhutanud, et kõik elanikud peavad füüsilisel läbivaatusel osalema.

Väljaande Xinhua teatel osales sel aastal kontrollides ligi 19 miljonit inimest. Niinimetatud fookusgrupi – ehk valitsuse arvates ohtlike isikute – andmeid kogutakse vanusest sõltumata.

«Kogu elanikkonna bioloogiliste andmete kogumine on inimõiguste jõhker rikkumine,» sõnas HRW Hiina osakonna juhataja Sophie Richardson. «Veelgi häirivam on see, et seda tehakse salaja tasuta tervishoiuprogrammi katte all.»

Piirkonna ametnikud väidavad, et projekti eesmärk on vaesusega võitlemine ja sotsiaalse stabiilsuse tagamine.

Biomeetriliste andmete kogumine laieneb ka mujal elavatele Xinjiangist pärit isikutele, kes peavad esitama oma andmed oma praeguses elukohas.

Xinjiang on üks kõige rangema kontrolli all olevaid piirkondasid Hiinas ning kohalikud uiguurid on sattunud viimastel aastatel üha suurema tagakiusamise ohvriks.

Hiina võimud süüdistavad piirkonda islamiäärmusluse sigitamises, samas on paljud vägivallaaktid lähtunud uiguuridele kehtestatud usulistest ja kultuurilistest piirangutest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles