Galerii: Saksamaa sotsid võtsid mõtlemisaega (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaa sotsiaaldemokraadid otsustasid enne liidukantsler Angela Merkeliga eelkõneluste alustamist omavahel nõu pidada. Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) on kõneluste jätkamises kindel. 

Eile õhtul kohtusid Berliinis kantsler Merkel, Saksamaa Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) liider Martin Schulz ning Baierimaa Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) juht Horst Seehofer.

CDU ja CSU tegid pärast kohtumist avalduse, mille kohaselt on kindel soov moodustada sotsiaaldemokraatidega uus suurkoalitsioon. «CDU ja CSU esindajad olid kindlad, et soovitakse alustada eelkõnelusi SPDga stabiilse valitsuse moodustamiseks,» teatati avalduses.

SPD on aga võtnud ettevaatlikuma liini ja üks erakonna ametnikest ütles väljaandele Deutsche Welle, et erakond peab esmalt läbirääkimisi ja annab oma otsusest teada homme.

Kuigi sotsid olid algul veendunud, et jäädakse opositsiooni, siis pärast CDU/CSU, Vaba Demokraatliku Partei (FDP) ja roheliste vahel peetud koalitsioonikõneluste ebaõnnestumist veenis president Frank-Walter Steinmeier sotsiaaldemokraate, et nad alustaksid siiski läbirääkimisi Merkeliga.

Mis teemadel on osapoolte vahel suurimad erimeelsused?

  • SPD soovib kõigile kodanikele kohustuslikku riiklikku tervisekindlustust.
  • Schulz on avaldanud soovi luua niinimetatud Euroopa Ühendriigid.
  • SPD soovib, et põgenikel oleks võimalik ka oma perekonnad Saksamaale tuua. Selles küsimuses võib oodata eriti teravat vastuseisu konservatiivsema CSUga. 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles