Tusk: Brexiti-kõnelused panevad meie ühtsuse proovile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Tusk täna Brüsselis.
Donald Tusk täna Brüsselis. Foto: Phil Noble/Reuters/Scanpix

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk hoiatas täna, et Euroopa Liidu ja Suurbritannia tulevasi suhteid käsitlev Brexiti-kõneluste teine etapp paneb liikmesriikide ühtsuse tõsiselt proovile.

«Kahtlemata paneb Brexiti-kõneluste teine etapp meie ühtsuse tõsiselt proovile,» ütles Tusk Brüsselisse ELi tippkohtumisele saabudes.

Täna ja homme peetaval ülemkogul langetatakse otsus Suurbritannia lahkumiskõneluste teise etapi alustamise kohta.

EL ja Suurbritannia jõudsid 8. detsembril põhimõttelisele kokkuleppele kolmes lahutustingimuses - ELi kodanike õigused Suurbritannias ja Briti kodanike õigused EL-i 27 liikmesriigis, lahutusarve ja Põhja-Iirimaa piir.

Kokkulepe lahutustingimustes oli ELi tingimus läbirääkimiste teise faasi alustamiseks. Teine faas peaks hõlmama kõnelusi ELi ja Suurbritannia tulevaste julgeoleku- ja kaubandussuhete üle.

Tuski sõnul näitab see tippkohtumine veenvalt, et ainult ühtsena on EL võimeline toime tulema kõige keerulisemate ülesannetega, nagu Euroopa kaitsekoostöö ja Brexiti kõnelused.

«Täna käivitame PESCO, ambitsioonika, kaasava ja pragmaatilise projekti kaitse valdkonnas. Homme lõpetame ametlikult esimese faasi Brexiti kõnelustel,» sõnas Ülemkogu eesistuja.

Tuski sõnul on mõlemad saavutused nõudnud julgust, realismi ja üle kõige ühtsust. «Kahtlemata paneb läbirääkimiste teine faas meie ühtsuse tõsiselt proovile.»

«Täna ja homme tegeleme ka ühtsuse puudumise teemaga, mis on vägagi nähtav. Nagu teate, räägin ma Euroopa rahaliidust (EMU) ja rändest,» sõnas ta.

EMU puhul valitsevad eesistuja sõnul erimeelsused põhja ja lõuna ja rände puhul ida ja lääne vahel. «Vabandan geograafilise lihtsustamise pärast. Neid lõhesid saadavad emotsioonid, mis teevad selle debati puhul raskeks isegi ühise keele ja ratsionaalsete argumentide leidmise,» ütles Tusk.

Seetõttu tuleb tema sõnul ühtsuse leidmisega vaeva näha veelgi rohkem ja efektiivsemalt kui seni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles