Visegrádi nelik eraldab Liibüa piirivalve toetuseks 36 miljonit eurot (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüua piirivalvur.
Liibüua piirivalvur. Foto: HANI AMARA/REUTERS/Scanpix

Visegrádi nelik eraldab Euroopa Liidu Aafrika toetusfondi raames Liibüa piirivalve tugevdamiseks 36 miljonit eurot, teatas Tšehhi peaminister Andrej Babis.

Visegrádi nelik - Tšehhi, Ungari, Poola, Slovakkia - tegid otsuse teatavaks hommikul peetud kohtumisel Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuski ja Itaalia peaministri Paolo Gentiloniga.

«Otsustasime, et aitame Itaalia valitsust 36 miljoni euroga. See on hea projekt, mis on kooskõlas meie strateegiaga lahendada rändekriis väljaspool Euroopat,» ütles Babis kohtumise järel ajakirjanikele.

Itaalia on Liibüa-suunalise rändetee sulgemise ja Liibüa valitsuse toetamisele suunatud jõupingutuste juhtriik ELis.

Neli riiki leppisid 36 miljoni suuruses abis kokku pärast juulis saadetud Visegrádi ühiskirja Gentilonile, milles küsiti, missugust abi Itaalia vajab või tahab, vahendas portaal EUObserver.

Visegrádi neliku eesistuja Ungari peaministri Viktor Orbáni sõnul on abisumma märk solidaarsusest ja osa laiemast plaanist karmistada julgeolekumeetmeid ja takistada inimestel ELi jõudmast. «Oleme valmis vajadusel osalema kogu selle asja operatiivses haldamises,» sõnas Orbán, kelle sõnul on ELi rändepoliitika aidanud kaitsta liidu välispiire.

«Liibüa vajab ka palju tehnilist abi. Seega on meie lähenemine, et me tahame minna Liibüasse, teha koostööd Liibüa võimudega ja tagada, et riigi piirid on kaitstud,» vahendas EUObserver Slovakkia peaministri Robert Fico sõnu.

Tema sõnul on Slovakkia valmis põgenikke vastu võtma, kuid mitte ELi väljapakutud kohustuslike kvootide alusel.

Gentiloni ütles kohtumise järel Visegrádi neliku liidritega, et nende fookus piiride sulgemisel ja müüridel ELi sees on vale vastus. «Arvame, et sulgemine ja müürid on vale ning oma osa ümberpaigutamine on ELile miinimumpalk,» sõnas Itaalia peaminister.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker kutsus oktoobris liikmesriike täitma oma lubadusi ELi Aafrika toetusfondi rahastamise osas. Toona olid liikmesriigid fondile eraldanud vaid 175 miljonit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles