Kust on pärit ISISe relvad? (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvastatud ISISe liikmed.
Relvastatud ISISe liikmed. Foto: AY-COLLECTION/SIPA/Scanpix

Vastsest uuringust selgub, et enamik relvi, mida ISIS 2014. aastast kasutab,  on pärit Hiinast, Venemaalt ja Ida-Euroopast. 

Belgia organisatsioon Conflict Armament Research saatis 2014. aastal ISISe eesrindepositsioonidele Iraaki ja Süüriasse meeskonnad, kes analüüsisid 2017. aastani enam kui 40 000 leitud eset.

Nende valdusesse jõudnud esemete hulka kuulusid nii relvad, padrunid kui ka lõhkeseadeldiste valmistamiseks vajalikud vahendid.

90% organisatsioonini jõudnud relvadest olid pärit Hiinast, Venemaalt ja Ida-Euroopast. Ülejäänud esemed olid opositsioonivägedele mõeldud Ühendriikide ja Saudi Araabia saadetised.

Raporti peaautori Damien Spleetersi sõnul oli eriti murettekitav, et ISISel oli võimekus ise tööstuslikult relvi ja lõhkeaineid toota. Lisaks on organisatsiooni käsutuses tõenäoliselt siiani raskerelvastust nagu tankitõrjeraketid ja muud taolist. 

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles