Vatikanis lahendati 500-aastane müsteerium

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renessanssi- ajastu maalikunstnik Raffael.
Renessanssi- ajastu maalikunstnik Raffael. Foto: /©The Image Works / TopFoto/Scanpix

Lahenduse sai 500 aastat vana müsteerium Vatikanis, kui avastati kaks renessanssi-ajastu meistri Raffaeli maali, vahendab CNN. 

Vatikani muuseumi ühe toa restaureerimise käigus kaks kunstniku maali. Eksperdid usuvad, et tegu on tema viimaste töödega enne varast surma, usutavasti aastal 1520, kui kunstnik oli vaid 37-aastane. «See on hämmastav tunne,» ütles Vatikani pearestauraator Fabio Piacentini.

«Teades, et need olid tõenäoliselt tema viimased tööd, on justkui tunda maestro kohalolu,» lisas Piacentini.

Mõlemal Raffaeli maalil on naisfiguurid – üks neist kujutab õiglust ja teine sõprust – ja need loodi 1519. aasta paiku. Kunstnik suri aga enne, kui jõudis ruumi lõpetada. Pärast tema surma maalisid teised kunstnikud selle seinad üle ja Raffaeli teosed vajusid unustushõlma.

Üks avastatud Raffaeli maalidest.
Üks avastatud Raffaeli maalidest. Foto: Kuvatõmmis

Paavst Julius II palkas Raffaeli 1508. aastal oma eraruumide seinu maalima. Raffael jõudis lõpule kolme toaga, mida täna tuntakse Raphaeli tubadena. 

Maale hakati otsima Giorgio Vasari 1550. aastal kirjutatud iidsest raamatust leitud vihje peale. Vasari märkis seal, et Raffael alustas tööd kahe naisfiguuri kallal ja katsetas nende maalimisel õli. Toa seinade puhastamisel avastasid restauraatorid naiskujud, mis olid selgelt maalitud õlivärvidega. Ülejäänud toas oli kasutatud teisi tehnikaid. 

Taasavastatud Raffaelide ja ülejäänud toa restaureerimine Vatikanis jõuab oodatavasti lõpule 2022. aastal ja maksab 2,7 miljonit eurot. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles