Istanbulis nimetatakse ümber Güleniga seostatavad tänavad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurlinn Istanbul
Suurlinn Istanbul Foto: Minna Joor

Türgi suurimas linnas Istanbulis nimetatakse ümber Güleni nime kandvad tänavad, mis on osa riigipöördekatses süüdistatud vaimuliku Fethullah Güleni vastasest kampaaniast, teatas uudisteagentuur Anadolu neljapäeval.

Ümbernimetamise kiitis heaks Istanbuli linnavolikogu.

Türgi võimud süüdistavad Güleni president Recep Tayyip Erdoğani kukutamise katses 2016. aastal. Gülen on süüdistused tagasi lükanud.

Kaks Güleni tänavat hakkavad kandma Ömer Halisdemiri nime, kes oli riigipöörde ajal hukkunud ja putšisti tapnud režiimimeelne sõdur.

Lisaks nimetatakse ümber 25 väiksemat, varasemalt Güleni nime kandnud tänavat.

Gülen on Türgis levinud perekonnanimi ja enamik tänavaid olid tõenäoliselt saanud oma nime mõne teise isiku järgi.

Türgis on Güleni nime kandvad inimesed hakanud ka oma perekonnanime sellega seotud stigma tõttu muutma.

Samuti nimetatakse ümber neli nimes sisaldub sõna «paralleelne», kuna Fethullah Güleni organisatsioon on Türgis tuntud ka kui Paralleelne Riigistruktuur (PDY). Güleni enda organisatsioon on seda nimetust tõrjunud. Ka tehakse sama Zaman (Aeg), Cihan (Maailm) ja Samanyolu (Linnutee) nime kandvate tänavate puhul, kuna sellist nime kannavad ka Güleni-meelsed meediafirmad.

Ümbernimetamine puudutab ka viiteid Kurdistani Töölisparteile (PKK) ja ebamoraalseks peetud tänavanimesid, nagu Harem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles