Video: Ukraina ajakirjanik on küsinud Putinilt neli aastat järjest sama küsimuse (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Tsõmbaljuk eile Vladimir Putini iga-aastasel pressikonverentsil.
Roman Tsõmbaljuk eile Vladimir Putini iga-aastasel pressikonverentsil. Foto: Anton Novoderežkin/TASS/Scanpix

Ukraina ajakirjanik Roman Tsõmbaljuk on viimasel neljal aastal küsinud Venemaa presidendi Vladimir Putini iga-aastasel suurel pressikonverentsil oma kodumaal käiva sõja koha.

Ukraina uudisteagentuuri UNIAN korrespondendina töötav 37-aastane Tsõmbaljuk on pressikonverentsil Ukrainas toimuva sõja kohta sõna saanud alates 2014. aastast, mil konflikt seal puhkes. Seejuures on Tsõmbaljuki küsimused olnud teravad ja kantud kodumaa-armastusest. 

Eile küsis Tsõmbaljuk Putinilt, millal Vene riigipea võimaldab vangidevahetuse ja lõpetab absurdsed jutud rahuvalvajate Ukrainasse saatmisest. Tsõmbaljuk lisas, et Putini kontrollitavad võitlejad hukkavad Donbassis inimesi, millega ajakirjanik pälvis teiste saalis viibinute meelepaha. Osa neist süüdistas Tsõmbaljukki provokatsioonis.

Putin ütles vastuseks Tsõmbaljukile, et Donbassis pole Vene sõdureid, küll aga olevat seal Vene riigipea sõnul teatud miilitsaformeeringud, kes hoiavad seal ära Ukraina natsionalistide verevalamist kohaliku elanikkonna vastu, mida Putin nimetas uueks Srebrenicaks. Ka süüdistas Putin Ukraina võime soovimatuses leida konfliktile lahendust.

2015. aasta pressikonverentsil tunnistas Putin aga Tsõmbaljukile esmakordselt avalikult, et Ida-Ukrainasse saadeti Vene sõjalised nõunikud, eitades aga sõdurite seal viibimist.

Pole teda, kuidas on Tsõmbaljukil läinud korda pressikonverentsil, kus viibib üle tuhande ajakirjaniku, alati sõna saada. Enne eilset suurt pressikonverentsi ütles Tsõmbaljuk Raadio Vaba Euroopa / Raadio Vabadus veebiportaalile, et tegu on eelnevalt ettevalmistatud teleetendusega, kus kõik töötab vastavalt Putini soovidele.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles