Rumeenia leinab kunagist valitsejat

Mart Sander
, kirjanik, kunstnik ja muusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Sanderi maal täna maetavast Rumeenia kuningas Mihai I-st (1921–2017) noore mehena.
Mart Sanderi maal täna maetavast Rumeenia kuningas Mihai I-st (1921–2017) noore mehena. Foto: Repro

Laupäeval maamulda sängitatava Rumeenia kunagise kuninga Mihai I elu oli niisama kirju nagu tema kodumaa rahvuslikud mustrid. Kaks korda troonilt tõugatud; kohtunud Adolf Hitleri, Benito Mussolini, Jossif Stalini, Winston Churchilli ja Harry Trumaniga; leidnud oma elu armastuse tulevase kuninganna Elizabethi pulmas ning loobunud relva ähvardusel oma isade kroonist – ja seda kõike ajaks, kui tal oli aastaid vaid 26!

Mihai (ehk nagu teda mujal maailmas rohkem tunti, Michael) sündis 25. oktoobril 1921 valitseva kuninga Ferdinand I pojapojana. Tema playboy'st isa, kroonprints Carol, loobus oma õigusest troonile ja põgenes oma armukesega Pariisi – umbes niisamuti, nagu Inglise kuningas Edward VIII tegi seda teise lahutatud naise, Wallis Simpsoni pärast kümme aastat hiljem. Toona vaid viieaastasest poisikesest sai 1927. aastal lapskuningas. Kolm aastat hiljem naasis isa Carol ja korraldas sõjaväelise riigipöörde, tõugates oma kaheksa-aastase poja troonilt. Kroonprints keskendus kooliskäigule, huvitus autodest (töötades muuhulgas Fordi tehastes) ja temast sai osav piloot.

Kõik muutus suvel 1940, kui maailm oli juba sõjakeerisesse haaratud. Rumeenias, mis oli pidanud Molotovi-Ribbentropi pakti tagajärjel loovutama suured maa-alad Nõukogude Liidule, tõstsid pead fašismimeelsed jõud. Uus riigipööre oli paratamatu. Peaminister Ion Antonescu haaras võimu ja pani taas troonile Mihai. 18-aastane piltilus noormees oli tõeline rahvamagnet ning juhtis avalikkuse tähelepanu eemale sellelt, et riigis valitseb saksameelne diktatuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles