Soome esimene võrdõiguslikkuse auhind läks Merkelile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juha Sipila ja Angela Merkel.
Juha Sipila ja Angela Merkel. Foto: Flickr

Soome valitsus otsustas anda esmakordselt välja jagatava rahvusvahelise võrdõiguslikkuse auhinna Saksa liidukantslerile Angela Merkelile.

Peaminister Juha Sipilä tegi auhinna saaja teatavaks neljapäeval Euroopa Ülemkogu ajal Brüsselis.

«Liidukantsler Merkelist on saanud üks maailma mõjuvõimsamatest isikutest ning ta on eeskujuks paljudele naistele ja tüdrukutele,» tõdes Sipilä ja lisas, et võrdõiguslikkus on väga oluline väärtus oma 100-aastast iseseisvust tähistavale Soomele.

«Andsime 1906.aastal esimese riigina maailmas naistele täielikud poliitilised õigused. Auhinna abil soovime tugevdada võrdõiguslikkuse väärtustamist ka teistes riikides üle kogu maailma,» selgitas Sipilä.

Soome valitsuse asutatud auhinna suurus on 150 000 eurot. Auhinna saaja ei saa summat enda kasutusse, vaid suunab selle naiste ja tüdrukute positsiooni tugevdavasse heategevusse. Auhinnafondi rahastatakse Soome arengukoostöö fondist.

Liidukantsler Merkel avalikustab selle saaja Tamperes järgmise aasta alguses korraldatava kõrgetasemelise võrdõiguslikkusseminari raames. Üritus korraldatakse koostöös Tampere linnaga.

Sipilä sõnas, et hoolimata rahvusvahelistest väljakutsetest, on Merkel alati seisnud inimväärikuse ja inimõiguste eest. Ta on ka tugev Euroopa väärtuste eestkõneleja ja eeskuju - tõeline Euroopa liider.

63-aastane Merkel on olnud kantsler aastast 2005.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles