Saksa sotsiaaldemokraadid on valmis eelkõnelusteks Merkeli blokiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: AXEL SCHMIDT/REUTERS/Scanpix

Saksa vasaktsentristliku Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) juhid otsustasid alustada kantsler Angela Merkeli konservatiividega eelkõnelusi koalitsioonivalitsuse moodustamiseks.

Sotsiaaldemokraatide parlamendirühma juht Andrea Nahles ütles, et partei juhatuse otsus oli üksmeelne.

SPD oli konservatiividega nn suures koalitsioonis 2013.-2017. aastani ning tema toetus langes selle aja jooksul rekordmadalale. SPD juht Martin Schulz ütles pärast kaotust septembrivalimistel, et erakond ei lähe uuesti Merkeliga koalitsiooni, vaid jääb opositsiooni.

Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) ja selle Baieri sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) üritasid pärast valimisi roheliste ja Vabade Demokraatidega (FDP) koalitsiooni moodustada, kuid see ei õnnestunud.

Nüüd kaalutakse, kas sõlmida SPD-ga ametlik koalitsioonilepe või jääda lõdvemate sidemetega liitu, mis võimaldaks parlamendis vähemuses oleval Merkelil valitsuse moodustada.

Nahles ütles, et pärast esialgseid kõnelusi otsustab parteikongress jaanuaris, mis edasi tehakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles