Niinistö: luuretegevusega seotud dokumentide leke on tõsine julgeolekurisk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauli Niinistö.
Sauli Niinistö. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Soome president Sauli Niinistö peab ajalehe Helsingin Sanomat kätte jõudnud kaitseväe luuretegevust puudutavate salajaste dokumentide leket tõsiseks julgeolekuriskiks.

Niinistö ütles täna avalduses, et vahejuhtumiga seoses on algatatud kriminaaluurimine.

President märkis, et kõrgeima salastatuseastmega dokumentide sisu avalikuks tulemine on Soome julgeoleku seisukohalt kriitiline ja võib tekitada tõsist kahju.

Kaitseminister Jussi Niinistö märkis, et luuredokumentide leke on alati tõsine juhtum, sest neis sisalduv info on konfidentsiaalne. Niinistö sõnul ei ole tal veel täielikku ülevaadet lekke ulatusest.

Ka Soome parlamendi riigikaitse komitee aseesimees Mika Kari peab andmeleket tõsiseks probleemiks.

«Andmed tunduvad olevat mitme aasta tagusest ajast. Tavaliselt seda tüüpi dokumendid, mis on salajased või eriti salajased, ei aegu, või kui aeguvad, siis need avaldatakse ametnike kaudu. Loomulikult on selliseid asju, mis ei aegu ka aastakümnetega,» sõnas ta, lisades, et vahejuhtum on Soome jaoks ebameeldiv.

«Andmevahetus riikide vahel põhineb usaldusel ja kui see usaldus mõraneb, on alati võimalik, et sellel on mõju ka Soome huvidele. Selline andmete lekitamine on alati Soome huvide nõrgendamine,» lisas ta.

Komitee esimees Ilkka Kanerva märkis, et salastatud dokumentide lekkimine on tõsine asi, mis peab lisaks kriminaaluurimisele viima ka muudatustele selles, kuidas selliseid dokumente kübermaailmas paremini turvata.

Kanerva sõnul mõjutab andmeleke ka arutelusid uue luureseadusandluse üle.

Ajaleht Helsingin Sanomat avaldas täna pika artikli, milles käsitleti ka kaitseväe luuretegevust. Artiklis kasutati salastatud dokumente erinevatest aastatest, näiteks 2010. ja 2014. aastast.

Ajaleht kirjutas muu hulgas, et Jyväskylas asuv signaalluure keskus tunneb huvi kõige Venemaaga seonduva vastu. Üks muret tekitanud Vene projekt oli Läänemere põhjas Venemaalt Viiburist Saksamaale Greifswaldi kulgev gaasitorustik Nord Stream.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles