Merkel kohtub täna esmakordselt terroriohvrite lähedastega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veoauto, mida kasutati Berliini jõuluturu rünnaku korraldamiseks.
Veoauto, mida kasutati Berliini jõuluturu rünnaku korraldamiseks. Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Saksamaa kantsler Angela Merkel kohtub täna esimest korda Berliini jõuluturu rünnaku ohvrite omastega. 

Anis Amri.
Anis Amri. Foto: HO/AFP/Scanpix

24-aastane tuneeslane Anis Amri, kelle asüülitaotlust ei rahuldatud, sõitis eelmise aasta 19. detsembri õhtul Berliini Breitscheidplatzi jõuluturul ärandatud autoga rahva sekka, surmates 12 ja vigastades enam kui 70 inimest. Vastutuse rünnaku eest võttis terrorirühmitus Islamiriik (ISIS), politsei lasi Amri neli päeva hiljem Itaalias maha.

Eraviisiline kohtumine kantsleriga on aga mitmete hukkunute lähedased vihale ajanud. Nende sõnul on ametnike ebakompetentsus ja tegematajätmised vanad haavad taas lahti rebinud.

Saksamaa kodanike kõrval said rünnakus surma ka Iisraelist, Itaaliast, Tšehhist ja Ukrainast pärit inimesed. Vigastada sai üle 70 inimese.

Kuigi Merkel külastas terrorirünnaku toimumispaika vähemalt neljal korral, siis tänane kohtumine ohvrite perekondadega on tema jaoks esmakordne. Mõned lähedastest on kantslerit süüdistanud nende vajaduste ja murede ignoreerimises.

Merkel jõuluturul.
Merkel jõuluturul. Foto: MICHAEL KAPPELER/AFP/SCANPIX

Sel kuul Merkelile saadetud avalikus kirjas süüdistasid mitmed lähedastest kantslerit selles, et ta ei võtnud ette poliitilisi samme, aga ka selles, et ta ei otsinud leinavate inimestega ühendust.

«Peaaegu aasta pärast rünnakut pole te meile kaastunnet avaldanud kirja teel ega isiklikult,» seisis kirjas. «Meie hinnangul tähendab see, et te ei võta oma ametikohaga seotud vastutust,» kirjutati Merkelile.

Eelmisel nädalal avalikuks tehtud raportist selguvad mitmed tegematajätmised ja vead. Näiteks said mõned meeleheitel sugulased oma lähedaste hukkumise kohta teate alles kolm päeva pärast terrorirünnakut. Seda hoolimata faktist, et nägude tuvastamise abil oleks võimud saanud neile varajase hoiatuse välja saata.

Mõne ohvri lähedastele saadeti lahkamise eest koju arve, mis hoiatas maksega hilinemise eest. Isegi raporti koostanud Kurt Becki sõnul ei suutnud ta sellist asja uskuda, aga kinnitas, et sellised kirjad saadeti päriselt välja.

Heiko Maas.
Heiko Maas. Foto: M. Popow/imago/Scanpix

Valitsus on hukkunute perekondadele kokku maksnud 1,6 miljonit eurot kahjutasu. Justiitsminister Heiko Maas tunnistas, et vigadest on õpitud ja hoolitsetakse selle eest, et taoliste juhtumite puhul kantaks lähedaste eest piisavalt hoolt.

Vigu tehti ka enne rünnakut. Terrorist Amri saabus Saksamaale rändekriisi tippajal 2015. aastal ja registreeris end mitme erineva nime all. Meedia teatel planeeris Amri rünnakut alates Saksamaale saabumisest.

Võimud tundsid teda ekstremisti ja narkodiilerina, kelle asüülitaotlus tagasi lükati ja kes oli politsei jälgimise all. Sellest hoolimata ei vahistatud terroristi, samuti ei saadetud teda riigist välja.

Veok, millega terrorirünnak toime pandi.
Veok, millega terrorirünnak toime pandi. Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Homsel rünnaku aastapäeval jääb Breitscheidplatzi jõuluturg suletuks, et ohvrite perekonnad saaksid osaleda samal väljakul asuvas kirikus toimuval mälestustseremoonial. Samuti avavad Merkel, president Frank-Walter Steinmeier ja Berliini linnapea Michael Müller mälestusmärgi hukkunute auks.

Pärastlõunal avatakse mälestusmärk ka avalikkusele. Täpselt rünnaku toimumisajal hakkavad ohvrite mälestuseks mängima kirikukellad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles