Soome sõjaväeluure kohta informatsiooni avaldanud ajakirjaniku kodu otsiti läbi (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvatõmmis artiklist, mis räägib ajakirjaniku kodus toimunud läbiotsimisest.
Kuvatõmmis artiklist, mis räägib ajakirjaniku kodus toimunud läbiotsimisest. Foto: Kuvatõmmis/Helsingin Sanomat

Eile õhtul otsiti läbi Helsingin Sanomate ajakirjaniku Laura Halmineni kodu. Ajakirjanik avaldas laupäeval loo, milles oli salajast informatsiooni Soome sõjaväeluure kohta. 

Seadusemuudatus annab Soome sõjaväeluurele õiguse jälgida riigi sees ja sellest väljas internetiliiklust. Samasugused õigused saab omale ka Soome kaitsepolitseiamet supo. Selle peale otsustas väljaanne Helsingin Sanomat avaldada informatsiooni sõjaväeluure tegevuse kohta.

Nüüd süüdistatakse väljaannet Helsingin Sanomat riigisaladuste avaldamises. Väljaanne ise väidab, et soovitakse kaitsta rahva õigust teada, millega sõjaväeluure tegeleb.

Soome sõjaväeluure on sedavõrd salajane asutus, et inimesed ei tea isegi luurekeskuse täpset asukohta. Samuti on Soome kaitsevägi pingutanud, et luureasutusest informatsiooni meediasse ei jõuaks. Selle saavutamiseks on sealsetele töötajatele pandud igavene kohustus vaikida.

Eile õhtul otsis Soome keskkriminaalpolitsei läbi loo avaldanud ajakirjanik Laura Halmineni kodu. Politsei viis kaasa tema telefonid, arvuti, tahvelarvuti ning erinevad mäluseadmed. Politsei olevat otsinud läbi ka ajakirjaniku raamaturiiulid ning köögi ventilatsioonisüsteemi. Tema lapse tuba politsei läbi ei otsinud.

Helsingin Sanomate teatel oli Halminen varem hävitanud haamriga oma arvuti kõvaketast, aga seade hakkas suitsema. Selle peale kutsus ajakirjanik kohale tuletõrjujad, kes saabusid koos politseipatrulliga. Kui patrull avastas, kellega tegu, kutsuti kohale ka lisajõud.    

«Seadme hävitamisega tahtsin kindlustada oma allikate konfidentsiaalsuse,» ütles Halminen. Tema väljaande teatel ei sisaldanud hävitatud kõvaketas siiski informatsiooni vastuolulise artikli kohta.

Helsingin Sanomate peatoimetaja Kaius Niemi oli arengute pärast mures: «Läbiotsimised ajakirjanike kodudes, eriti sellises ulatuses, on Soomes ebatavalised. Riigis, mis on pressivabaduses maailmas liidrite hulgas. Ma loen juhtunut väga murettekitavaks meedia tegutsemisvabaduse ja allikakaitse osas,» kirjutas peatoimetaja.

President Sauli Niinistö nimetas ajakirjandusse jõudnud salajast informatsiooni tõsiseks julgeolekuriskiks ja ütles, et selle juhtumiga seoses on algatatud kriminaaluurimine.

Kaitsejõudude luureülema Harri Ohra-Aho kinnitusel kubiseb Helsingin Sanomate kirjutis vigadest ja vääritimõistmistest. Eriti teeb talle muret see, et kirjutis on sihitud plaanitava julgeolekuasutuste õigusi suurendava seadusemuudatuse vastu.

Peatoimetaja Niemi sõnul jõudis avalikkuse ette vaid osa väljaande käsutuses olevast informatsioonist ja enne selle avalikuks tegemist veenduti, et see ei kahjustaks Soome huvisid. 

Laupäeval ilmunud artikkel.
Laupäeval ilmunud artikkel. Foto: Kuvatõmmis/Helsingin Sanomat

Ajaleht Helsingin Sanomat avaldas laupäeval pika artikli, mis käsitles kaitseväe luuretegevust. Artiklis kasutati salastatud dokumente erinevatest aastatest, näiteks 2010. ja 2014. aastast.

Ajaleht kirjutas muu hulgas, et Jyväskyla lähedal Tikkakoskis asuv signaalluure keskus tunneb huvi kõige Venemaaga seonduva vastu.

Helsingin Sanomate teatel võtab luurekeskus vahelt Venemaa relvajõudude elektromagnetilist kiirgust ja analüüsib seda, koostades elektroonilise olukorrakirjelduse. Selle abil antakse hinnang Venemaa territooriumil asuvatele vägedele.

Muret tekitas luurekeskusele ja supole ka Nord Streami gaasitoru, mille abil oleks väidetavalt võimalik teostada luuretegevust muu hulgas ka Eesti vastu. 

Ajakirjaniku kodus toimunud läbiotsimise kohta saab lugeda SIIT.

Laupäeval ilmunud tasulist Helsingin Sanomate artiklit saab lugeda SIIT

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles