USA investeerib Venemaa lähedal asuvatesse õhuväebaasidesse 200 miljonit dollarit (30)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-22 Raptor hävitaja.
F-22 Raptor hävitaja. Foto: AP/Scanpix

USA investeerib Ida-Euroopas ja mujal Euroopas asuvatesse õhuväebaasidesse üle 200 miljoni dollari, et sellega tugevdada heidutustegevust. Investeeringu abil on baasid võimelised ajutiselt võõrustama varghävitajaid F-22 Raptor, kirjutab väljaanne Air Force Times.

Investeeringuga soovitakse parandada ja ehitada USA sõjalisi struktuure, et Ida-Euroopas heidutustegevust Venemaa suunas tugevdada.

Eelmisel nädalal president Donald Trumpi poolt allkirjastatud seaduse kohaselt saab õhuvägi õiguse osta maad ning ehitada baase Ühendriikidest väljaspool. Kaitsekulutustest eraldatakse 214 miljonit dollarit ehitustegevuseks Islandil, Norras ja suures osas Ida-Euroopast. 

Ämari baasile eraldatakse 13,9 miljonit dollarit. 

Ämari lennubaasi tehakse investeeringuid vastavalt NATO vajadustele. USA investeeringud aitavad kiirendatud tempos täiendada Ämaris õhuväe lennubaasi taristut, et paremini toetada liitlaste võõrustamist ja väljaõpet. USA eraldatava 13,9 mln dollari eest on planeeritud laiendada senist hävituslennukite perrooni ning kütuserajatisi. Konkreetsed ehituskuupäevad veel täpsustuvad.

USA on alates 2015. aastast eraldanud ERI/EDI (European Reassurance Initiative / European Deterrence Initiative) raames Ämari arendamiseks kokku üle 32 miljoni dollari.

President Trump allkirjastas USA kaitse-eelarve autoriseerimise eelnõu 12. detsembril.

Raha pärineb enamasti Euroopa heidutusalgatusest (EDI), millele pandi alus mõni kuu pärast Krimmi okupatsiooni algust ja sellele järgnenud vägivalda Ida-Ukrainas.

Mõned nendest baasidest saavad ajutiseks koduks varghävitajatele F-22 Raptor ja F-35 Strike Fighter. Samuti viiakse baasidesse luurelennukid, mis oleks võimelised tuvastama Läänemeres ja Põhjameres liikuvaid Venemaa allveelaevu.

F-35 hävitaja.
F-35 hävitaja. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

«Kuigi me ei saa avalikustada detaile tulevaste operatsioonide ja nende asukohtade osas, siis otsime me pidevalt võimalusi viienda generatsiooni lennuvahendite koostalitusvõime harjutamiseks koos meie liitlaste ja partneritega Euroopas,» ütles USA Euroopa väejuhatuse kõneisik major Juan Martinez.

Islandil asuvasse Keflaviki õhuväebaasi investeeritakse veidi üle 14 miljoni dollari, et ehitada uued angaarid mereväe P-8 Poseidon lennukitele, kirjutab Foreign Policy. See on vastusamm Venemaa allveelaevade provokatsioonidesse niinimetatud GIUK-i koridori piirkonnas ehk Gröönimaa, Islandi ja Suurbritannia vahelisel alal.

Tegu on pudelikaelaga, mis on strateegiliselt oluline, sest läbi selle on võimalik Venemaa allveelaevadel pääseda Atlandi ookeani.

Major Martinezi sõnul suurendab infrastruktuuri arendamine USA ja selle liitlaste sõjalist valmisolekut terves regioonis.

Kuigi USA investeerib nende baaside arendamisse, siis pole plaane USA vägede ega lendurite püsivaks sinna paigutamiseks. Baasid töötavad rotatsiooni korras kohtadena, kus USA sõdurid ja lennukid saavad vastavalt vajadusele peatuda. Suur osa baasidest on ka varem USA sõdureid võõrustanud.

Air Force Times toob välja, et 2015. aastal paiknesid F-22 Raptorid ja KC-135 tanker Ämari õhuväebaasis. Tegu on ühega vähestest Ida-Euroopa baasidest, mis on juba praegu võimeline viienda generatsiooni hävitajaid vastu võtma.

F-35A Lightning II lennuk Ämari baasis.
F-35A Lightning II lennuk Ämari baasis. Foto: RAIGO PAJULA/AFP/Scanpix

Mainitakse veel ka Kecskemeti õhuväebaasi Ungaris, mis võõrustas samuti 2015. aastal F-15 Eagle hävitajaid ning Sanemi baasi Luksemburgis.

Mitmed baasid saavad Air Force Timesi kohaselt uued lennurajad, samuti suurendatakse kütusevarude hoiustamise võimekust. Näiteks nimetatud Kecskemeti baasi investeeritakse üle 55 miljoni dollari. 

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles