Venemaa kasutas libakontosid Suurbritannias moslemiviha õhutamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipuvärvides Twitteri logo.
Vene lipuvärvides Twitteri logo. Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Briti teadlaste sõnul kasutati arvatavasti Venemaaga seotud Twitteri kontosid sel aastal Suurbritannias toimunud terroriaktide järel moslemiviha ja terrorihirmu õhutamiseks.

Cardiffi ülikooli teadlased leidsid 47 Venemaaga seotud Twitteri kontolt sadu omavahel seotud sõnumeid, mis külvasid moslemiviha või vastupidi – kritiseerisid selliste vaadetega isikuid.

Kokku analüüsiti miljoneid erinevatest sotsiaalmeedia platvormidest kogutud postitusi ja kommentaare, mille alusel kitsendati valimit 70 Twitteri varikontoni.

47 neist olid kas Ameerika Ühendriikide Kongressi uurimise all, seotud Vene väljaande RBK-ga või muud moodi Venemaaga ühenduses.

Postituste eesmärk oli vastandlike vaadetega Briti elanike seas lahkhelisid külvata ja terroriaktide kohta valeinfot levitada.

«Tõendid näitavad, et Suurbritanniale suunati süstemaatiline strateegiline poliitiline kampaania, et terrorirünnakute osas avalikku hirmu õhutada,» nenditi uurimuses.

Teadlased lisasid, et tegevuse seotust Vene võimudega on keeruline tõestada, kuid tõenäoliselt eksisteerib veel sotsiaalmeediakontosid, mida ei märgatud.

«Valeinformatsiooni levitamine on andestamatu ajal, mil ohvrid lebavad maas ja lähedased vajavad olukorra kohta selget ja täpset informatsiooni. Selliste organisatsioonide nagu Venemaa toetusega Internetiuuringute Agentuuri meetodid saavad üha selgemaks. Ma olen kindel, need tuleb libauudiste uurimise käigus paljastada,» sõnas Briti parlamendisaadik Damian Collins.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles